● Metaforische namen
Verreweg de meeste knikkernamen van de laatste jaren zijn metaforisch: de naam verwijst wel naar een eigenschap van de knikker, maar dat gebeurt indirect: via een ander object dat deze eigenschap eveneens bezit. Zo heten sommige groene knikkers in Amsterdam turtels, naar de gelijknamige heldhaftige groene bastaardschildpadden uit de kinderserie op de televisie. Dat het banaantje geel is en het tomaatje rood, zal niemand verbazen. Maar soms is het verband raadselachtig: wie denkt dat het pizzaatje rood moet zijn met gele spikkeltjes, komt bedrogen uit.
Welke zaken lenen zich voor metaforen?
Persoonsaanduidingen: spanjool, mexicaantje (ook: mexi), afrikaantje, piraatje, amerikaantje, chineesje, admiraal, politietje, indiaantje, zeemansknikker.
Stripfiguren: turtel, smurfie, (ook: smurfinnetje), pink panther, roze panter, joker. Zullen we de disneyknikker hier ook maar bij rekenen?
Dieren: marmot, kievit, koeie(bonk), pinkie(?), apie, pandaatje, draakje, spinnetje, katte(oog), zebra, guppy.
Etenswaren: colaatje, pizzaatje, banaantje, tomaatje, candytje, nootje, melkwit, melkje, beukenootje, (snot)milky, spaghettietje, siepel (dialect voor ui), olijfje, lollypop.
Natuurverschijnselen: meteoor, watertje, waterlander, olietje, olie, eilandje, vlam, koraal, wolkje, maanknikker, regenboogje.
Voorwerpen: confetti, diamant, parel, vogelkooi, apekooi, snorkeltje, porseleintje.
Anders: Picasso, discootje, dummytje.
Uit de lijst blijkt dat knikkeraars veel namen dicht bij huis vinden. Zo ligt het voor de hand om knikkers in verband te brengen met snoepjes en edelstenen. Andere namen zijn duidelijk aan de kinderwereld ontleend, zoals die van de stripfiguren. Opmerkelijker is dat zoveel metaforische namen absoluut niet vanzelfsprekend zijn, bijvoorbeeld meteoor en koraal. Bij andere namen tasten we helemaal in het duister over het patroon van betekenisoverdracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor snorkel.