Leedvermaak werkt altijd. Sommige brieven gaan daarom nog een stapje verder:
Dit betekent dus, dat als u niet instuurt en op uw nummer blijkt de EXTRA LENTE PRIJS te zijn gevallen, deze prijs wordt uitgereikt aan diegene, die wel heeft ingestuurd en wiens nummer het dichtst boven uw nummer zit. U leest het goed: als u niet instuurt kan de prijs naar een ander gaan. Dat laat u toch niet gebeuren?
Hier is het uitgangspunt dat jaloezie een nog sterkere impuls is dan hebzucht. Geen prijs? Jammer, maar overkomelijk. De buurman wel een prijs? Dat is pas echt vervelend.
Wat is een prijs?
(5) ‘Goederen, diensten of geldbedragen die bestemd zijn om te worden geschonken aan de meerderheid van geadresseerden die hebben gereageerd of waarvan van te voren het aantal niet bepaald kan worden, mogen niet als prijs worden aangemerkt; de aanduidingen “een prijs winnen”, “winnaar” of elke variant daarvan mogen niet met betrekking tot die goederen, diensten of geldbedragen worden gebruikt.’
Tegen deze bepaling werd en wordt vaak gezondigd. Dat weet iedereen die wel eens, net als ik, een vijfentwintighonderdenzoveelste prijs heeft gewonnen: lippenstift.
(6) ‘Bedrijven, die sweepstakes organiseren, dienen duidelijkheid te verschaffen in tekst en opmaak ten aanzien van het feit, dat toekenning van de prijs niet gekoppeld is aan enige verplichte bestelling.’
Deze van onjuiste komma's voorziene bepaling wordt overtreden in
en in:
U kruist een winnend nummer aan en bij bestelling van minimaal f 30,- zal men u dan het geweldige horloge overhandigen waar u recht op heeft.
De bepalingen (5) en (6) zijn vooral interessant omdat ze iets laten zien van taalverzorging in de praktijk. Als daar behoefte aan bestaat, kan de betekenis van gewone woorden nauwer worden omschreven. Prijs heeft meer dan één betekenis: Van Dale geeft onder meer ‘stoffelijke beloning voor een prestatie bij spel, sport of strijd’ en ‘bedragen of voorwerpen die toegekend worden bij de trekking van de loten’. Die betekenissen missen de betekenis ‘beperkt aantal’ uit het reglement. Als bij het hardlopen toevallig slechts drie atleten meedoen, krijgt de laatst binnengekomene de derde prijs. Verstandige ouders zorgen dat alle kinderen op een verjaardagsfeestje een prijs krijgen.
(7) ‘Bedrijven, die sweepstakes organiseren, dienen duidelijkheid te verschaffen ten aanzien van het aantal prijzencategorieën en het aantal prijzen per categorie en een omschrijving waaruit de waarde blijkt of gemakkelijk kan worden afgeleid. Deze bedrijven dienen te vermijden, dat verwarring kan ontstaan tussen het aantal prijzen en het aantal prijzencategorieën.’
Ook hier voert het reglement strijd tegen de inherente vaagheid van taal. Een simpel zinnetje als ‘Er zijn twee prijzen’ is dubbelzinnig. Het kan betekenen dat er maar twee prijzen zijn (gelijke of ongelijke!). Het kan ook betekenen dat er twee soorten prijzen zijn. Het reglement gebiedt dat sweepstakebrieven op dit punt duidelijk zijn. Eigenlijk brengt dat met zich mee dat in elke brief zowel een opgaaf van de soorten prijzen moet voorkomen, als een opgaaf van het aantal prijzen per soort.
Natuurlijk zal een eerlijke sweepstakebrief net zo uitzonderlijk blijven als een fatsoenlijke flirt. De brieven kunnen niet anders dan op de rand van de misleiding balanceren. Daarom maak ik ze altijd open... en omdat ik nog altijd stiekem hoop op die BMW.