Verscholen inwoners
In een enkele gebiedsnaam kunnen we soms nog een oude inwoneraanduiding zien doorschemeren. Zo bijvoorbeeld in Salland, genoemd naar de bekende Frankische stam der Saliërs, die hier op hun tocht naar het zuiden tijdelijk verblijf gehouden hebben. Verder kent ieder die nog op een ouderwetse lagere school gezeten heeft, natuurlijk de Bataven. Kwamen zij niet ooit op houtvlotten de Rijn afzakken? Zij hadden een reputatie van krijgshaftigheid en democratische gezindheid. Latere generaties hebben daarvan nog dankbaar gebruik gemaakt bij ideologisch getinte naamgevingen, bijvoorbeeld toen in 1619 op de puinhopen van Jacatra het koloniaal middelpunt Batavia gesticht moest worden, of in 1795 bij de vestiging van de eerste eenheidsstaat, de Bataafse Republiek. In een meer neutrale zin zijn de Bataven echter al veel eerder in een naam terechtgekomen en wel in de naam Betuwe, die in de Romeinse tijd Batavia luidde en ‘land van de Bataven’ betekende.
Minder bekend is wellicht dat we bij Humsterland, de naam van een deel van het Westerkwartier van Groningen, met een geval te maken hebben dat verwant is aan dat van Salland. Het element -land is een toevoeging uit de late Middeleeuwen. Oorspronkelijk heette dit gebied Hugmerki, ‘de streek van de Hugen’, waarmee een andere, waarschijnlijk met de Franken verbonden stam aangeduid werd. Een betrekkelijk laat ontstane inwoneraanduiding herkennen we ten slotte in Drechterland, de naam van het oostelijk gedeelte van West-Friesland. Bovendien gaat het om een aanduiding van een wat moderner type, want zij is gevormd als afleiding bij een aardrijkskundige naam. Het desbetreffende gebied is in de volksverhuizingstijd waarschijnlijk niet bewoond geweest. Pas daarna heeft men de mensen die langs het water de Drecht woonden, Drechters kunnen noemen en hun woongebied Drechterland.
De herinneringen aan vroege Nederlanders zijn dus nogal schaars in onze huidige taalvoorraad. Friesland, Zeeland, Twente en Drente blijken de enige gewesten te zijn waar de inwoneraanduiding vóór of tegelijk met de naam van de regio ontstaan is. Daarom spreken we alleen hier van Friezen, Zeeuwen, Twentenaren en Drenten. Overal heten we tegenwoordig naar het gebied waarin wij wonen.