De ‘directory’
Zoals al eerder is betoogd, baseren we onze Nederlandse termen op wat de dingen zijn of betekenen. Laten we eens wat beter kijken naar wat een directory is. Pas als we weten wat een directory voorstelt, kunnen we zinvol beslissen over een Nederlands equivalent.
De basis van onze kennis vinden we in de definities van de ISO (International Organization for Standardization). In norm ISO 2382/7 staat de volgende definitie voor deze term (vrij vertaald): een tabel van identificaties van en verwijzingen naar de bijbehorende gegevens. Nu zijn er meer definities voor directory bedacht, maar als er een ISO-definitie is, gaat deze voor. Wat Webster en de IBM Dictionary of Computing ervan zeggen, laten we in dit geval doelbewust buiten beschouwing. Een directory is te vergelijken met een menukaart van een restaurant. Die geeft een opsomming van alles wat er te krijgen is. Naam, soort, prijs, soms ook samenstelling en voedingswaarde. In een pc staan in een directory vergelijkbare gegevens. Naam, grootte, laatste datum van bijwerken van de aanwezige bestanden, programma's e.d. zijn daarin vermeld. Ook bijvoorbeeld of het een systeembestand betreft of een bestand dat verborgen blijft. Verder, maar voor de gebruiker niet zichtbaar, ook de plaats op de diskette of harde schijf waar het bestand (of programma e.d.) te vinden is.
Wat worden nu de Nederlandse termen? Het woord directory is door diverse auteurs vertaald met inhoudsopgave, index of directory. Geen van alle ideaal noch spitsvondig, maar niemand heeft tot dusver iets beters bedacht. Adreslijst is ooit in 1984 voorgesteld, maar heeft het niet gehaald. Wat heeft onze commissie hiermee gedaan? Index is afgewezen, omdat een index (volgens de ISO-definitie daarvan) een wezenlijk ander iets is dan een directory. Een index is te vergelijken met een index van een boek: een lijst trefwoorden of onderwerpen met verwijzingen naar waar een en ander terug te vinden is. De index is gericht op snel zoeken en vervult een geheel andere functie dan een directory. Het woord inhoudsopgave is te beperkt. Een directory is meer dan alleen een inhoudsopgave, zoals uit het bovenstaande blijkt.
Wat als Nederlandse term overblijft, is: directory. Jammer, maar helaas. Van nu af aan kunnen we de aanhalings-