Grootheid en eenheid
D.A.W. Visser - Bussum
In publikaties kom ik in toenemende mate woorden tegen als percentage, kilometrage, voltage, wattage e.d. Ook Van Dale keurt het gebruik van deze woorden goed met omschrijvingen als percentage: percentsgewijze berekend bedrag of berekende hoeveelheid; voltage: spanning in volts; wattage: elektr. vermogen in watts.
Men heeft om begrippen vergelijkbaar te maken, voor diverse grootheden eenheden afgesproken. Voor de grootheid lengte is sinds Napoleon de eenheid meter afgesproken. (of een veelvoud daarvan: kilometer). Een aantal malen de eenheid geeft voor ieder vergelijkbaar de grootheid weer. De afstand (grootheid) tussen A en B is 5 (getal) km (veelvoud van de eenheid meter).
In mijn ogen behoort men niet te zeggen ‘Het kilometrage tussen A en B bedraagt 5.’ De eenheid wordt dan als grootheid gebruikt. Voorbeelden van het gebruik van eenheid als grootheid leest men dagelijks.
Ik wil dan ook een beroep doen op de gebruikers van de Nederlandse taal om de ‘ages’ te vermijden en de grootheid in de daarvoor geldende eenheid uit te drukken. Anders zie ik het ervan komen dat we na verloop van tijd woorden tegenkomen als urage (tijd) en grammage (gewicht). Ja lacht u maar; u gebruikt wel tonnage voor het laadvermogen van een vrachtauto of schip.
U hebt inmiddels al begrepen dat ik een techneut ben en geen taalkundige. Gaarne dan ook de mening van de dames en heren neerlandici.