Verdoezelde vrouwen
Heel wat mensen kiezen nog altijd voor mannelijke naamwoorden in gevallen waar zowel mannen als vrouwen bedoeld zijn of kunnen zijn. Dit generisch (ofwel: gemeenslachtig) gebruik werkt vaak discriminerend voor vrouwen.
Zo hoorde ik de personeelschef van een biergigant over het personeelsbeleid in zijn bedrijf verklaren:
Onze dienst behandelt iedere werknemer als een volwaardig mens. Als iemand bijvoorbeeld niet goed blijkt te functioneren, heb ik een persoonlijk gesprek met de man in kwestie en zoek ik samen met hem naar een oplossing.
De personeelschef stelde het vooral geslachtsspecifiek gebruikte woord man blijkbaar gelijk met de sekseneutrale aanduiding mens. Daardoor verdoezelde hij op zijn minst de aanwezigheid van vrouwen in zijn bedrijf. Of gold de ‘menselijke’ aanpak alleen mannen?
Het gebruik van man in generische zin is vrijwel altijd te vermijden door echt gemeenslachtige woorden te gebruiken zoals staflid, iemand, persoon e.d.
Problemen van seksistische aard komen vooral ook voor bij afleidingen en samenstellingen met man. Zo zijn er de woorden bemannen, mangat, man-uren, mankracht en de beroepsnamen van het type ambachtsman, timmerman, cameraman. Ook hier zijn meestal bruikbare alternatieven voorhanden. Zo hoeft u niet te schrijven dat een centrale bemand wordt door 120 operatoren, maar kunt u net zo goed schrijven dat een centrale wordt bediend door 120 operatoren.
Sommige beroepsnamen zijn, zonder een kunstmatige indruk te wekken, te veranderen in echt generische woorden. Denk aan weervoorspeller in plaats van weerman. In bepaalde gevallen kan het woord op -man ook in het meervoud worden gezet, waardoor -man plaats ruimt voor bijvoorbeeld -mensen (dit zijn vakmensen).
De laatste jaren zijn vele nieuwe, echt neutrale woorden ontstaan. Zo heten vroedvrouwen (en -mannen) tegenwoordig verloskundigen, en zijn verpleegsters en verplegers nu zonder onderscheid verpleegkundigen. Ook woorden als mensuren en menskracht zijn in opmars. Sommige ‘menswoorden’ klinken misschien nog vreemd in de oren, maar andere lijken toch stilaan ingeburgerd te raken.