Het consequentiebeginsel in de spelling
F. Jansen & C. Sweerts - Rijksuniversiteit Leiden
‘Dwaze consequentheid is de kwelgeest van kleine geesten’ - R.W. Emerson
Hoezeer men over spelling en spellingverandering van mening kan verschillen, is in het afgelopen jaar wel duidelijk geworden uit de kolommen van Onze Taal. Opmerkelijk genoeg is één uitgangspunt nimmer ter discussie gesteld: het consequentiebeginsel, hier kortheidshalve CB:
(1) CONSEQUENTIEBEGINSEL: schrijver, gebruik voor identieke elementen altijd dezelfde schrijfwijze.
Dit beginsel speelt een belangrijke rol in onze spelling. In de regeling uit 1954, die nu ook nog geldt, mocht op scholen de toegelaten spelling worden gebruikt zolang die maar ‘gelijkmatig’ gebruikt werd. Met gelijkmatig bleek naderhand ‘consequent’ te zijn bedoeld. Desondanks werden diverse onderdelen van onze spelling als inconsequent ervaren. Spellingcommissies kregen daarom onder andere als opdracht de spelling consequenter te maken.
Dat men zo eensgezind consequentie zegt na te streven, juichen we, ondanks Emerson, natuurlijk toe. Alleen is het jammer genoeg niet duidelijk wat men onder consequentie verstaat. Met opzet hebben we in (1) het vage woord ‘elementen’ gebruikt. Zo kunnen we voor elementen zowel woorden als klanken invullen. Het lijkt ons niet te gewaagd om onder het CB iets nog algemenere te verstaan, namelijk de eis om alle spellingproblemen op dezelfde wijze op te lossen.
Er bestaan ten minste vier interpretaties van ‘identieke elementen’ in het CB: