Mondelinge communicatie
De meeste boeken die in deze rubriek worden vermeld, hebben betrekking op schriftelijk taalgebruik. Het aanbod aan cursusboeken ter verbetering van de schriftelijke communicatie overtreft dat van boeken over mondelinge communicatie vele malen. Met het verschijnen van het Drieluik Mondelinge Communicatie, waarin alle denkbare vormen van verbale informatie-uitwisseling uitvoerig worden behandeld, is de balans wat meer in evenwicht gebracht.
Het drieluik kent een duidelijk indelingscriterium: het aantal personen dat actief aan een vorm van communicatie deelneemt. Het eerste deel, Gids voor de techniek van het doeltreffend spreken, presenteren en instrueren, gaat over de zogenaamde unilaterale communicatie; één persoon, gericht tot één of meer andere personen. Vooral het houden van toespraken wordt in dit deel uitgebreid behandeld, maar ook het gebruik van audiovisuele middelen, en de verschillen tussen het houden van een toespraak voor de televisie of voor een publiek.
Gids voor de techniek van het doeltreffend leiding geven en deelnemen aan twee- en vraaggesprekken gaat over bilaterale communicatie, waartoe onder andere het interview en het telefoongesprek worden gerekend. Het derde deel, Gids voor de techniek van het doeltreffend leiding geven en deelnemen aan informatie-, discussie- en vergaderbijeenkomsten, biedt uiteenzettingen over uiteenlopende vormen van multilaterale communicatie. De meeste aandacht wordt daarbij besteed aan discussiëren en vergaderen.
Het Drieluik Mondelinge Communicatie staat onder redactie van drs. C.J.J. Korswagen, van wie ook de meeste bijdragen afkomstig zijn. Hoewel in elk deel van het drieluik regelmatig aan de andere delen wordt gerefereerd, zijn de delen zelfstandig bruikbaar. Het drieluik is verschenen bij uitgeverij Van Loghum Slaterus. De afzonderlijke delen kosten f 47,50, f 53,- en f 55,-.