Doet rechts alles juist?
In alle andere gevallen heeft links inderdaad een negatieve betekenis. Het woord betekende oorspronkelijk ‘gebogen, scheef’. Het is een verbogen vorm van het bijvoeglijk naamwoord link, dat ook al niet het allerfraaiste aanduidt. Link hangt samen met het Middelnederlandse werkwoord linken ‘buigen’. De linker, de ‘gebogen’ hand staat tegenover de rechter, de ‘rechte’ hand, die alles recht, dus juist doet. Links en slinks hebben iets met elkaar van doen. Het werkwoord slinken ‘kleiner worden’ betekende aanvankelijk ‘kruipen, kronkelen’.
In de verschillende talen bestaan veel meer woorden voor ‘links’/‘linker’ dan voor ‘rechts’/‘rechter’. Dat wijst op het affectieve karakter van ‘links’, waardoor er taboeverschijnselen konden optreden. Zo vindt men in het Oudfries en het Oudengels respectievelijk winstere en winstre, hetzelfde woord als het huidige Zweedse vänster ‘links’. Volgens sommigen heeft dit ook al met ‘gebogen’ te maken, maar anderen zien het als een eufemisme. Het zou eigenlijk de gunstige zijde bij offers en vogelvluchten aanduiden! Een ander synoniem is het Engels left, dat een tegenhanger heeft in het Middelnederlandse lucht ‘links’. De oorspronkelijke betekenis was ‘zwak, waardeloos’.
Het Franse gauche is van Frankische, dus van Germaanse afkomst. Veel in het Germaans komt uit het Latijn, maar ook veel uit het Frankisch. Gauche is een afleiding van het werkwoord gauchir, dat via guenchir ‘verbasterd’ is uit het Frankische wenkjan, dat overeenkomt met ons wankelen. Ook niet zo ‘recht’ dus.