Taalcuriosa
Dubbelpalindromen (2)
Jules Welling - Best
De Taalcuriosa-rubriek ‘Dubbelpalindroom’ (december 1988) heeft zeer interessante post opgeleverd, die mij ertoe brengt nog een keer op het onderwerp terug te komen.
Ik schreef daarin over mijn verzameling foto's van palindromische kentekenplaten van auto's. J. Nicasie uit Rijswijk zond me er twee toe en schreef: ‘Het toeval wilde dat ik binnen een tijdsbestek van één uur twee van dergelijke nummerborden tegenkwam, terwijl ik gewapend was met mijn fotocamera. De opnamen zitten dan ook naast elkaar op het negatief.’
Prof. dr. H. Casimir uit Heeze was zo vriendelijk om uit te rekenen wat de kans op een palindromisch nummerbord is: 1 op 2.890. De kans op twee auto's met palindromische nummerborden naast elkaar is ongeveer 1 op 8.500.000, zo rekent hij voor. En daarmee zijn we bij het dubbelpalindroom, waarvan de professor, evenals vrijwel alle andere briefschrijvers, het voorbeeld paplepel gaf. J. Roemer Visscher uit Lunteren zond een lijstje waarvan ik Tot Rur, waarmee Jan Lenferink zijn programma's afsluit, de aardigste vond. Langer waren kokesse (vrouwelijke kok), kakmadam en eiereter. Het voorlopige record staat op naam van Th. Kinsbergen uit Bennebroek, die met radarnetten (elf letters) op de proppen kwam.
N. Valkenburg uit Steenwijk gaf een geheel eigen draai aan de ‘truc’ met de zin: ‘Jan zag bij de parterretrap Otto pap nemen’; een viervoudige opeenhoping van palindromen. Daarmee sneed hij een nieuw curiosum aan, dat nog aanzienlijk uitgewerkt kan worden, bijvoorbeeld door Otto te vervangen door Reinier.
Zelf noemde ik in het stukje Ada Kok, maar Reinier Kok bestaat ook. C. Parel uit Ridderkerk wees me erop dat een dominee (1890-1982) met die naam heel bekend geweest is onder gereformeerden. En in Waddinxveen woont nog steeds iemand met die naam, zoals enkele stadsgenoten lieten weten.
B. Clement uit Rotterdam en R. Keijzer uit Hilversum wezen me op een wel zeer curieuze geboorte-aankondiging in de Volkskrant van 24 december 1988. Eigenlijk valt die buiten het kader van het dubbelpalindroom, omdat het om een ‘gewoon’ palindroom gaat, maar het betreft een zo uniek geval, dat ik niet aarzel dit voorbeeld in deze rubriek te noemen. Herlien en Piet van Wanrooy te Amersfoort kregen op 23 december 1988 een zoon en noemden die Yoornaw. Het mannetje heet dus Yoornaw Wanrooy en is (zonder tegenbericht) twijfelloos Nederlands fraaiste nu nog kruipende, maar later letterlijk wandelende enkelvoudige palindroom!