Whatever happened to the beautiful people?
Whatever happened to the beautiful people?
De componist (dat was ik dus) ging handenwrijvend achter de piano zitten en was binnen een minuut klaar (en ik neurie het wijsje nog wel eens, als ik door de Kalverstraat loop). Als u mij niet gelooft, hecht u misschien meer waarde aan de mening van Harry Bannink, die in een interview eens heeft verzucht dat goedlopende regels voor hem een schrikbeeld zijn. Kortom, hier is de moraal van dit verhaal, op rijm nog wel:
Doe eens iets anders, zit niet zo vast aan
Neem ze gewoon in een en dezelfde regel
Dit hele betoog staat natuurlijk op gespannen voet met het eerder door mij gegeven advies om bij het schrijven van liedteksten altijd uit te gaan van bestaande melodieën. Maar ik had het nu speciaal tegen a) die vasthouders die dat beneden hun waardigheid vinden; b) de velen die, als puntje bij paaltje komt, geen bestaande melodie kunnen bedenken, of niet weten hoe die verder ging; en c) Ivo de Wijs.
Het bovenstaande biedt mij een mooie gelegenheid om nog eens terug te komen op een boude bewering die ik vele, vele afleveringen geleden gedaan heb. Ik schreef (november 1988) half uit balorigheid, half uit overtuiging (maar ook in de stellige verwachting dat het niemand zou opvallen) dat de driekwartsmaat eigenlijk niet bestaat. Nu zijn er nogal wat mensen die geen Weense wals kunnen horen zonder in weemoed uit te barsten, en zodoende is het aantal brieven waarin op hoge toon geëist wordt dat ik nu eens afkom met een bewijs voor mijn gedurfde stelling, inmiddels gevaarlijk dicht in de buurt van de twee gekomen, zodat ik vrees niet meer onder een korte toelichting uit te kunnen.
Welnu, elke driekwartsmaat, zou je kunnen zeggen, is in feite een twee- of vierkwartsmaat waarbij de afzonderlijke halve of kwartnoten onderverdeeld zijn in drieën. Het bewijs hiervoor wordt geleverd door het feit dat het aantal maten bij een wals nooit een veelvoud is van drie, maar altijd van twee of vier. Probeert u het maar met Wien, Wien, nur Du allein: u zult merken dat het aantal maten precies 32 is. Hier zijn de eerste twee regels, met de lettergrepen waarop de acht tellen van de twee vierkwartsmaten vallen cursief: Wien, Wien, nur Du allein, solist stets die Stadt meiner Träume sein’. Wat, u bent nog steeds niet overtuigd? Oké, dan bestaat de driekwartsmaat wèl.