Analyseer de politiek en begin bij de tekst
We komen hier uiteindelijk terecht bij waar het in de politieke tekstanalyse natuurlijk vooral om te doen is, namelijk om de analyse van sociale en politieke structuren en verhoudingen, dat wil zeggen, om macht.
Van belang hier is dat deze verschillende vormen van macht worden gesteund door sociale en politieke cognities, en gelegitimeerd in allerlei vormen van politieke teksten en communicatie. Een groot deel van de beleidsstukken, toespraken, vergaderingen, toelichtingen en voorlichting van de overheid zijn teksten gericht op het construeren van consensus, op het verwerven van instemming, het legitimeren of verhullen van macht.
In mijn opvatting is de analyse van ‘politieke taal’ vooral zinvol binnen het geschetste kader. De studie van woordkeus, grammatica, stijl, retoriek, thematiek, tekstschemata of taalhandelingen in politiek taalgebruik, dient dan ook te worden verbonden met de analyse van sociale en politieke cognities, ideologische raamwerken en hun relaties met sociale en politieke macht. Meer dan voorheen moeten de wetenschappers die zich met taal en tekst bezighouden, zich realiseren dat taalgebruik in veel opzichten slechts een deel van het topje van de sociale en politieke ijsberg is.
Omgekeerd dienen sociale en politieke wetenschappers zich beter te realiseren dat het politieke ‘bedrijf’ zich voor het grootste deel in de vorm van ‘teksten’ manifesteert. Diepere kennis van politiek handelen en politieke structuren kan men daarom door een uitdrukkelijke bestudering van die teksten verwerven.