Wat is te verantwoorden?
Dit theoretische inzicht mag echter geen vrijbrief zijn om alles ‘onder invloed van de context’ toe te staan. Een congruentiedoorbreking moet verantwoord zijn. Dat betekent ten eerste dat de interpretatie die het ‘afwijkende’ voornaamwoord in de tekst binnenbrengt voor de lezer voldoende duidelijk moet zijn. In (9) is dat zeker het geval. Het element ‘meisje’ (onzijdig) verwijst per definitie naar een vrouwelijk wezen. Kennis van de definitie van ‘meisje’ is voldoende om het afwijkende geslacht van het voornaamwoord te begrijpen. Ook in (8) is die afwijking duidelijk. De journalist gaat ervan uit dat het genoegzaam bekend is dat de nieuwe president van Pakistan een vrouw is. In (16) en (17) is minder duidelijk waarom een vrouwelijk voornaamwoord is gebruikt:
(16) Gisteren is het slachtoffer begraven van de gruwelijke moord in Beerse vorige week. Alleen haar familie mocht de begrafenis bijwonen.
(17) Gisteren is in de grote mist een personenauto frontaal op een vrachtwagen gebotst. De bestuurder van de vrachtwagen was op slag dood. Zij reed duidelijk te hard.
In een dergelijk geval doet de schrijver er goed aan om het geslacht van de referent expliciet duidelijk te maken, om de lezer niet voor verrassingen te plaatsen.
Duidelijkheid alleen is echter niet voldoende. Een tweede voorwaarde voor de afwijking van de congruentieregel is dat de interpretatie van het ‘afwijkende’ voornaamwoord relevant is in de context. Dat geldt bijvoorbeeld in (7): het meervoudige voornaamwoord ondersteunt daar de interpretatie ‘verzameling van individuen’, die in die context relevant is. Anders is dat in (18), waar een meervoudig voornaamwoord niet acceptabel is:
(18) Het Palestijnse volk heeft zich gekeerd tegen een vredesregeling voor het Midden-Oosten. Ze hebben bovendien een resolutie van de VN afgekeurd.
De relevantievoorwaarde blijkt ook uit de voorbeelden (19) en (20). In het eerste geval congrueert het voornaamwoord met het geslacht van zijn antecedent en verwijst het aldus naar de functie van president. In het tweede geval congrueert het niet met zijn antecedent en verwijst het aldus naar de ‘vrouw’ achter de president:
(19) De nieuwe president van Pakistan is zondag beëdigd. Hij wordt in Pakistan telkens voor vijf jaar verkozen.
(20) De nieuwe president van Pakistan is zondag beëdigd. Ze is de eerste vrouwelijke president in een islamitisch land.
Met deze twee voorwaarden kunnen vele congruentiedoorbrekingen tussen antecedent en voornaamwoord worden beoordeeld.
De congruentieregel tussen antecedent en voornaamwoord is dus wel een goede richtlijn, maar hij kan en mag onder een aantal condities - er zullen er ongetwijfeld meer zijn dan de twee die ik heb aangehaald - worden doorbroken onder dwang van de context.