Daarom doordat
Prof. ir. D.N. Dietz - Den Haag
Op blz. 6 van jaargang 1987 beschreef de heer H.P. Winkelman waarom het nuttig en logisch is een onderscheid te maken tussen doordat en omdat. Het belangrijke verschil tussen deze twee woorden kan volgens mij nog beter worden uiteengezet.
Omdat duidt aan een reden of aanleiding die het begin vormt van een denkproces dat - afhankelijk van de denker - voert tot een besluit.
Doordat duidt op een oorzaak die een onvermijdelijk gevolg heeft.
Voorbeeld: ‘Hij hield het jonge hondje onder water omdat hem voor het afmaken f 2,50 was toegezegd.’ Ikzelf zou anders hebben besloten.
Voorbeeld: ‘Haar trouwring glipte overboord en zonk naar de bodem doordat goud zwaarder is dan water.’ Met geen enkel denkproces, met geen enkele besluitvorming was die ring drijvende te houden.
Een voorbeeld waarin omdat en doordat in overigens gelijkluidende zinnen wordt gebruikt, demonstreert de essentie van de uiteenlopende betekenissen: ‘Edelachtbare, ik reed de monteur dood omdat/doordat hij mijn remmen slecht had afgesteld.’ In dit voorbeeld bedraagt het verschil tussen omdat en doordat circa vijf jaar gevangenisstraf. Na het bovenstaande behoeft het nauwelijks betoog dat het toenemende gebruik van de stoplap ‘Dat komt omdat ...’ ridicuul is.