Die dankbare sport
Wanneer iets saais een levendig en vitaal imago moet krijgen, is er één terrein dat steevast geplunderd wordt op zoek naar passende metaforen en vergelijkingen: de sport. Dat geldt voor de politiek (‘Politiek schoot voor, departementen kopten bekwaam in’), dat geldt evenzeer voor personeelsadvertenties waarin voor grijze functies geworven moet worden.
Neem nu de functie orderbegeleider. Niet iets waar de gemiddelde werkzoeker onmiddellijk van gaat kwijlen. Maar gelukkig stonden ten tijde van deze vacature de Europese voetbalkampioenschappen voor de deur. De copywriter had het dus makkelijk: noem de functionaris in kwestie een ‘excellente spelverdeler’, plaats de tekst onder de kopregel ‘Nog voor de EK naar Duitsland voor een toptransfer’ en besluit de advertentie met ‘In onze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn twee finaleplaatsen inbegrepen’, en de reacties stromen binnen, de ene nog dynamischer dan de andere.
Het gebruik van beeldspraak is echter niet van risico's ontbloot; een metafoor of vergelijking brengt vaak meer associaties over dan in de bedoeling van de spreker of schrijver liggen. In Onze Taal 2/3 (blz. 24) van dit jaar heb ik betoogd dat het juist de secundaire associaties zijn die beeldspraak interessant maken. Je moet je er echter wel bewust van zijn dàt die associaties werkzaam zijn. Wanneer bijvoorbeeld politici hun bedrijf willen verlevendigen door sportmetaforen te hanteren, lopen ze het risico dat als neveneffect politieke tegenstellingen en conflicten minder serieus genomen worden; het is immers maar een spelletje.
Voor beeldspraak in personeelsadvertenties geldt hetzelfde. ‘U maakt eentweetjes tussen bedrijven en bestuur in Groningen’ staat boven een tekst waarin de gemeente Groningen een ‘coördinator vestigingsbeleid’ vraagt. Deze voetbalbeeldspraak zal ongetwijfeld gekozen zijn om aan te geven dat de functionaris in kwestie niet bureaucratisch maar slagvaardig en efficiënt zal moeten zijn. De secundaire associaties suggereren echter een vorm van samenwerking waarbij democratische controles omzeild worden; bijvoorbeeld een afgesproken rolverdeling bij het bespreken van een plan tijdens een vergadering.
Dynamiek en slagvaardigheid zijn eigenschappen die aan het eind van de jaren tachtig hoog gewaardeerd worden; het taalgebruik in advertenties is hiervan een uitvloeisel. Het is aardig om te zien dat, ondanks al het nieuwe en eigentijdse in deze advertenties, oude concepten weer terugkeren in een aangepaste aankleding. Want wie zien we terug in de kopregel ‘De FCB/Mazda-groep zoekt een secretaresse met vijf versnellingen’? Het vertrouwde schaap met vijf poten! En zo blijkt maar weer: alles is in beweging, maar niets verandert. Het Schaap is niet dood, het heeft alleen een aerodynamisch velletje gekregen.