Naar een nieuwe spelling
Redactie Onze Taal
Een van de taken van de Taalunie is het bepalen van de officiële spelling voor Nederland en België. Een werkgroep van de Taalunie heeft als eerste stap tot verbetering van onze spelling een rapport uitgebracht waarin een aantal voorstellen wordt gedaan tot wijziging van de huidige spelling. Uiteraard komen we uitgebreid terug op dit belangrijke en degelijke rapport. Hier volstaan we met de weergave van de belangrijkste voorstellen, zodat iedereen zich een oordeel kan vormen.
Het belangrijkste is de wijziging van de bastaardwoorden. De werkgroep stelt voor:
a. het aantal dubbelvormen zoveel mogelijk te beperken,
b. waar men niet om dubbelvormen heen kan, geen voorkeur uit te spreken (in de vorm van predikaten als voorkeurspelling of toegelaten spelling),
c. op de volgende punten de letters te schrijven die je hoort: c wordt k (akku), ck wordt k (piknik), sc wordt sk (biskuit), cc wordt ks (sukses), xc wordt ks (eksellent), qu wordt kw (kwantum), cch wordt ch (bachant), th wordt t (teater), y wordt j (joggurt), gh wordt g (joggurt), eau wordt o (buro), ae wordt e (eon), oe wordt e (ecologie), oe wordt eu (eudeem).
Het kan geen kwaad te benadrukken dat de werkgroep adviseert alle andere bastaardwoorden te blijven spellen zoals ze nu gespeld worden. Dus geen tiepe, sjachrijn, naatsie, etwie en kwafferen. Verder blijven ook de Engelse leenwoorden volledig buiten schot: aftersjeef en kompjoeter mogen niet.
Het tweede voorstel dat we er uitlichten, betreft de spelling van de tussenklank in samenstellingen. Daarvan hebben we er twee: de e, die als e of en geschreven wordt, en de s, die onhoorbaar is als het tweede lid met een sisklank begint. Hier komt de werkgroep met de oplossing om te letten op het meervoud van het eerste lid van de samenstelling. Hoor je een e als tussenklank, dan schrijf je en als het meervoud ook en heeft: platenspeler, koninginnendag, heldendaad, perenboom, manenschijn. Heeft het eerste lid geen meervoud op en, dan schrijf je e.
Hoor je een s als tussenklank, dan schrijf je die gewoon; ook als het tweede lid met een sisklank begint en het eerste lid een meervoud op s heeft, schrijf je een tussen-s: hersensschors, stationsstraat.
We hopen dat de voorstellen van de werkgroep elk voor zich de serieuze aandacht zullen krijgen die ze verdienen.