De toren van Babel
Kopje
H. Heestermans
Hebt u er wel eens over nagedacht wat een kopje eigenlijk is? Nee waarschijnlijk. Een kopje haal je uit de kast en je schenkt er thee of koffie in. Zelden iets anders. Daar denk je verder niet over na. Zeker niet over het verschil met een beker.
Anna Wierzbicka schreef in 1985 een boek onder de titel Lexicography and conceptual analysis (Karoma Publishers Inc., Ann Arbor, USA). In 343 bladzijden behandelt ze het onderscheid tussen kopjes en bekers, honden en katten, fietsen en auto's en fruit en groente. Het is dure lectuur, want het boek kost f 140,-. U kunt het dus beter bij een bibliotheek lenen. Maar lezen moet u zoiets spannends wel.
Hoe hebben de woordenboeken in de loop der tijden het kopje omschreven? De Concise Oxford Dictionary van 1982 definieert cup als: ‘drinking-vessel, with or without handle and stem’ (drinkvat, met of zonder oor en ‘steel’). Dat is niet goed. Net zomin als de definitie in de Petit Robert, mijn favoriete woordenboek: ‘petit récipient à anse ou à oreille, servant à boire’ (klein vat met handvat of oor, dienend om eruit te drinken).
Deze definities kunnen net zo goed slaan op een beker of een mok als op een kopje.