Dubbelvorm
Toch voelen sommige schrijvers zich niet helemaal op hun gemak als ze een brief persoonlijk (niet afstandelijk) willen afsluiten, terwijl ze de geadresseerde nooit persoonlijk hebben ontmoet of nog niet goed kennen. De groet is te familiaar en bewijst niet voldoende eer, de achting schept te veel distantie. Dit onbehagen heeft tot een nieuwtje geleid in de briefconventies: de dubbelvorm Met vriendelijke groeten, hoogachtend.
Het afgelopen jaar heb ik een tiental brieven ontvangen met deze dubbelvorm. Die brieven waren in het algemeen afkomstig van mensen die veel aandacht aan taalgebruik schenken: vooral van uitgevers, en verder van een grote levensmiddelenwinkel, een rector, een tijdschriftredacteur en de redactiesecretaresse van Onze Taal. Het lijkt erop dat de dubbele afsluitvorm de pendant is van de eveneens oprukkende nieuwe aanspreekvorm ‘Beste Inez van Eijk’. Hierbij wordt een compromis gekozen tussen het te afstandelijke ‘Geachte mevrouw Van Eijk’ en het te gemeenzame ‘Beste Inez’.
Helemaal nieuw is de dubbelvorm overigens niet. In het begin van deze eeuw schreef een heer aan een dame, volgens een adviesboekje voor de hogere kringen, bijvoorbeeld ‘Met eerbiedige (of: beleefde) groeten en met de meeste hoogachting, Uw dw., X’ en een enkel boekje maakte in 1979 al melding van de mogelijkheid van de modernere dubbelvorm. Dankzij de tendens om persoonlijker te schrijven lijkt het deze afsluitvorm en de variant Met vriendelijke groeten en hoogachting nu voor de wind te gaan. Men groet vriendelijk, maar blijft tegelijkertijd hoogachten. De dubbelvorm: een warme handdruk, maar niet te warm.