Onze oosterse erfenis
Zoals uit het woord spelregel bleek, kan één letter soms verschillende klanken aanduiden. Het alfabet bezit te weinig letters voor onze klanken. Toch zitten er ook letters in die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Zo komen de c, de q, de x en de y alleen maar voor in vreemde woorden en in namen. In vreemde woorden die totaal vernederlandst zijn, is de c vaak door een s (bijvoorbeeld sigaret) of door k (vakantie) vervangen, de qu door k (etiket) of kw (kwaliteit), de x door ks (tekst) en de y door i (piramide) of ie (asiel).
Ons alfabet bevat 26 of 27 letters. Zevenentwintig als we de ij als een aparte letter beschouwen. Van die zevenentwintig kunnen er maar zeven voor klinkers worden gebruikt: a, e, i, o, u, y, ij. Toch is het Nederlands meer een klinkertaal dan een medeklinkertaal. Dat wij zoveel consonantletters hebben, komt doordat ons alfabet uit het Midden-Oosten afkomstig is, uit een Semitische taal. In de Semitische talen zijn de medeklinkers belangrijker dan de klinkers.
Rond 1200 voor Christus werd de voorloper van ons alfabet ontwikkeld door de Feniciërs, een volk dat in het huidige Libanon woonde. Ten dele baseerden zij zich daarbij op oudere voorbeelden, zoals de hiëroglyfen. De Feniciërs spraken een Semitische taal, een taal uit dezelfde taalfamilie als het
Arabisch en het Hebreeuws. Zij ontwierpen een schrift met 22 letters. Ook bedachten zij de volgorde die wij nog steeds aanhouden.
Enerzijds hebben het Arabische en het Hebreeuwse schrift zich uit dat Fenicische alfabet ontwikkeld, anderzijds zijn het Romeinse en het cyrillische schrift er via het Grieks uit voortgekomen.
Het alfabet is genoemd naar de eerste twee letters zoals ze in het Grieks werden uitgesproken. De benamingen van de Hebreeuwse letters tonen nog de oorspronkelijke Fenicische naam. Deze naam duidde het pictogram (het gestileerde ‘plaatje’) aan waarvan de letter was afgeleid.
Zo betekende alef, de eerste letter, ‘rund’; de beeltenis was die van een koeiekop. In de hiëroglyfen, een pictografisch schrift, stonden de horens naar boven; bij de Feniciërs werd de letter 90o gedraaid en bij de Grieken nogmaals 90o. De horens kwamen dus naar beneden te staan: A. De hoofdletter is sindsdien ongewijzigd gebleven. Bet, de tweede letter, betekende ‘huis’, een betekenis die het Arabische bait nog steeds heeft. Bet maakt ook deel uit van de plaatsnaam Bethlehem. De letter b was oorspronkelijk de tekening van een huis.