Voorkeurspelling herkennen
De woordherkenner in het systeem vergelijkt een onbestaand woord met bestaande woorden onder meer op klankgelijkenis. Daardoor kunnen zelfs van zeer afwijkende spellingen, bijvoorbeeld odeklonje, de aanvaarde spellingen worden teruggevonden. De verbetering van een onbestaand woord gebeurt in samenwerking met de zinsontleding: wanneer bijvoorbeeld het onbestaande woord zent de plaats inneemt van de persoonsvorm, dan geeft het programma, afhankelijk van het syntactisch onderwerp, een suggestie: zend of zendt.
Door in het lexicon alleen de voorkeurspelling op te nemen kan de woordherkenner gebruikt worden om in een document een consistent gebruik van de voorkeurspelling te bevorderen. Op deze manier kan men vermijden dat in hetzelfde document bijvoorbeeld aktief naast actief voorkomt, of dat verscheidene auteurs die samen een boek over jioe-jitsoe schrij-ven een verschillende spelling hanteren.
Een bijkomende mogelijkheid is om eigennamen en plaatsnamen, in het bijzonder transliteraties uit vreemde talen, te laten controleren op de meest aanvaarde Nederlandse spelling. Bij probleemgevallen zoals Chroesjtsjov en Kuala Lumpur, waarbij ook de beginletters vaak verkeerd worden geschreven, biedt automatische correctie voordelen boven het met de hand opzoeken in een papieren encyclopedie.