Taalcuriosa
Popnamen
Jules Welling - Best
Dat de popmuziek bij uitstek trendgevoelig is, lijkt me geen betoog te behoeven. Dat die gevoeligheid ook in de namen van de groepen tot uiting komt, is curieus.
Vroeger hadden deze nog ‘normale’ namen: Rob de Nijs had zijn Lords, Johnny Lion zijn Jumping Jewels. De Beatles introduceerden de naam die niets betekende, door één letter van een bestaand woord te veranderen (beetle). Zoals ook op muzikaal gebied kregen ze navolgers: in de Verenigde Staten de Byrds (birds) en in Engeland de Kinks (kings).
Deze truc vond zijn Waterloo toen Abba in 1974 het Eurovisie Songfestival won. Daarmee werd het palindroom geïntroduceerd, en ook Abba kreeg navolging, onder andere in Kayak en A-ha.
De Bee Gees kwamen met een andere variant: de fonetisch uitgesproken afkorting: ‘beegee’ voor B.G., en dat stond dan weer voor Brothers Gibb. Ook zij maakten school, zoals blijkt uit de namen van de groepen CCR (Creedence Clearwater Revival) en BTO (Bachman Turner Overdrive), om maar een paar zeer bekende te noemen.
Nog later kwamen bij de afkortingen cijfers, toen UB40 en U2 (spreek uit: you too/you two) op het podium verschenen. Onlangs kwam daar de groep CCCP bij met de hit ‘Made in Russia’. De laatste variant in dit genre is de groepsnaam INXS. Hier wordt teruggegrepen op de truc van de Bee Gees, maar er is ook iets aan toegevoegd, want als woorden uitgesproken, leveren deze letters ‘in excess’ op en dat betekent ‘bovenmatig’ of ‘buitensporig’.
Van recente datum zijn de namen die bestaan uit hele zinnen, zoals I've got the bullets, Frankie goes to Hollywood en Johnny hates jazz. We zullen wel niet lang hoeven te wachten op een nieuwe trend in de popscene.