Afwijkingen in fasen
Fase I: het accentueren van een andere dan de normale lettergreep (meestal de eerste), zonder dat de noodzaak daartoe door contrast of ritme aanwezig is; slechts in lange, ‘vreemde’ woorden: 'reparatie, 'deductie, 'organisatie, 'financieel, 'nationaal, 'interpunctie, 'direct.
Fase II: het zich voortzetten van deze tendens in korte ‘vreemde’ woorden, vernederlandste woorden en Nederlandse woorden: 'privé, 'soelaas, 'briljant, 'activiteiten, 'balans, 'kanalisatie, 'katholieke, 'kardinaal, 'adres, 'overreding, 'uitgeverij, 'constant, 'herstellen. Interessant is dat zelfs een eigenlijk volkomen klemloos voorvoegsel (be-, ver-) in de prijzen gaat vallen: 'besmet, 'verlopen, waarbij zelfs de klinker-waarde kan veranderen: ver'lopen (= zijn geldigheid verliezen) klinkt nu als vérlopen.
Vooral bij plaatsnamen en de daarvan afgeleide bijvoeglijke naamwoorden is er van alles te beleven: De 'Amsterdamse gemeenteraad heeft besloten...
Fase III: de spreker geeft de zinsklemtoon aan het eerste woord van de zin. Uiteraard is dat vaak een lidwoord, een aanwijzend voornaamwoord, of een voorzetsel: 'De minister van Buitenlandse Zaken heeft in een interview...;
'Het ongeluk met de spaceshuttle... Een interessant voorbeeld is dat waarbij het eerste woord het van nature onbeklemtoonde je is (de beklemtoonde vorm is jij) en door beklemtoning nu een andere klinker krijgt: 'Je (= juh) staat er van te kijken.
Fase IV: de tendens heeft bij een vrij groot aantal (toonaangevende!) sprekers vaste voet aan de grond gekregen; elke taalgebruiker geeft zich er nu met wellust aan over. Voorzetsels krijgen nu het zinsaccent, ook als ze niet het ‘eerste’ woord zijn:
Al deze programma's, 'bij de Vara! (Let wel, luisteraar, niet in, op, onder, boven, maar bij de Vara)
'In Parijs deden zich rellen voor.
(Daarbuiten dus niet?)
Aparte vermelding verdient de groep voornaam-achternaam, waarbij bijna steevast de voornaam wordt overbenadrukt. (Regulier krijgen voor- en achternaam een even sterk accent: 'Joop den 'Uyl): 'Wim Kok; 'Bert de Vries; 'Jan Soldaat; 'Olof Palme.
Hiermee samen gaat de benadrukking van de eerste letter van een letter-