Zelfdoding (5)
W.H. de Vries - Eindhoven
Naar aanleiding van de reacties in de nummers 10 en 12 1987 op het stukje van P.C. Paardekooper over de begrippen zelfdoding en zelfmoord pleit ik voor het naast elkaar bestaan van deze woorden. Om redenen van sociologische, juridische en religieuze aard dienen verschillende verwante begrippen gehanteerd te worden. Dit geeft de mogelijkheid tot nuancering vanuit verschillende invalshoeken.
Sociologisch. De gebruiker van het woord wil een bepaalde zwaarte aan het feit toekennen, bijvoorbeeld uitgaande van ‘wat hoort en wat niet hoort’. Door het gebruik van het woord zelfmoord geeft hij de verderfelijkheid van de daad aan; daarentegen is het woord zelfdoding een weergave van zijn gedachte over de sociale toelaatbaarheid of van respect voor die zelfde daad.
Juridisch. Ook hier onderscheidt men: moord, doodslag en dood door schuld, waaruit dan de betrokkenheid en/of het al dan niet belang hebben bij het doden van een ander blijkt. In overeenstemming daarmee is het noodzakelijk om intentie en arrangement bij de ‘zelfdestructie’ te honoreren met woorden van verschillende zwaarte. Hieruit trek ik de conclusie dat de bestaande woorden zelfmoord, zelfdoding en suïcide naast elkaar gebruikt kunnen worden.
Religieus. Moord en zelfmoord worden veroordeeld in de Bijbel. Doding en zelfdoding zijn daarin toelaatbaar; God laat het toe, of helpt zelfs daarbij in vele gevallen. Zie in het Oude Testament bijvoorbeeld bij Samson, Saul, Zimri en Abimelech. Ook hier wordt een duidelijk onderscheid gemaakt.
De redactie sluit met deze inzending de discussie over ‘zelfmoord/zelfdoding’.