Hunnen geen henne
In zijn boek De dood onder ogen schrijft Ruud Spruit op bladzijde 8: ‘Hune in hunebed heeft niets te maken met de hunnen, zoals werd verondersteld, maar alles met Henne of Henna, de Oudfriese naam voor de dodengod, die beter bekend is als de Germaanse god Wodan. De naam Henne is ook terug te vinden in termen als hennekleed (doodskleed) en Magere Hein’. Het enige dat klopt in deze zin is, dat er - in de realiteit althans - geen verband kan hebben bestaan tussen hune- en de Hunnen. Daarvoor is het tijdverschil te groot.
De rest van Spruits bewering is pure kolder. Hune en henne hebben niets met elkaar te maken en er bestaat ook geen relatie tussen henne en Magere Hein. Een Oudfriese dodengod Henne heeft nooit bestaan. Dat henne ‘dood’ kon/kan betekenen, komt doordat het hetzelfde woord is als heen ‘hiervandaan’. Het is geen zelfstandig naamwoord en het komt in de betekenis ‘dood’ steeds voor in samenstellingen als hierboven genoemd.
De verbintenis tussen henne en hunestamt uit een hypothese van 1844, die opgeld heeft gedaan tot in het eerste decennium van deze eeuw. Waar hunein hunebed precies vandaan komt, is nog steeds niet zeker. Uit sommige bronnen (uit het vorige millennium) zou men kunnen opmaken dat een deel van de Franken en de Saksen Hunen (of Hunnen) werd genoemd. De jongste hypothese voor het verklaren van hune- gaat ervan uit dat er in Drente een overlevering bestond, die monumenten uit de oudheid zoals de hunebedden en de Hunenschans aan deze oude Germaanse stam toeschreef. Deze hypothese is even waarschijnlijk of onwaarschijnlijk als die welke zegt - deze verzin ik even zelf - dat de Drenten het volk der (Aziatische) Hunnen kenden uit de sagen over de botsingen tussen Hunnen en Goten en dat ze aan dit woeste, vreemde volk hun prehistorische monumenten toekenden.
Dood en Duivel; gravure van H. Wierinck, eind 16e eeuw.