Daarom groter dan
K.F. Smit - Zeist
Zolang iets een probleem is, of het nu een detail betreft of niet, wordt er naar een oplossing gezocht. Groter dan of groter als is er zo een. Een grensgeval, met andere woorden een roep om duidelijkheid, waar taaldeskundigen een antwoord op moeten vinden. Op school leerde ik dat ‘groter als’ fout is. Een dergelijke uitspraak berust op een autoriteit en die schijnt hier zoek te zijn... Ik wil haar vinden.
De opmerking ‘het taalgebruik laat zich nu eenmaal weinig(!) gelegen liggen aan logische redenering of schoolse grammaticaregels’ (in J. Renkema's Schrijfwijzer) zet mij daar mede toe aan. Evenals de constatering dat sommige taalgebruikers liever groter als dan groter dan zeggen.
Variatie is uiteraard welkom. Of je nu ‘met’ of ‘op’ vakantie gaat, daar zal niemand zijn hoofd over breken; dat is gewoon een bijzondere eigenaardigheid van (in) onze taal, die begrijpelijk blijft. Maar groter als vind ik geen variatie meer, maar een fout, want een onrecht.
Wij hebben het over: groot - groter - grootst. Er moet iets in de juiste volgorde gezet worden. Dan zeggen we: dit komt eerst, - dit is groot - en dan komt dat - dat is groter. Dat is groter dan dit (dat is groter, dan komt dit). Allebei zijn ze groot, maar deze is eerder groot en dan komt díé.
Dan ordent, zet eenheden achter elkaar, terwijl als een gesteldheid, hoedanigheid, veronderstelling of voorwaarde aankondigt van dezèlfde eenheid, hetzelfde element. ‘Deze foto is groter als die’ is voor mijn gevoel dan ook niet àf. De spreker had zoiets willen zeggen als: ‘Deze foto is groter als (wanneer, indien, mits) die dichterbij gehouden wordt.’ Als roept verwachting op, duidt op behoefte aan informatie, terwijl dan dat juist niet doet, maar de dingen helder, scherp en zuiver uiteenhoudt.