Top-tien van taalfouten
Ik heb grote aantallen sollicitatiebrieven gelezen, door jonge academici gericht aan de Nederlandse Philipsbedrijven. Er zijn twee hoofdcategorieën fouten tegen het correcte Nederlands in deze brieven. De eerste betreft de spelling. Er is een duidelijk streven bij bijna iedereen, de voorkeurspelling te schrijven. Hierbij glijden echter velen uit - de meesten over het probleem c of k. De tweede hoofdcategorie betreft het niet-aaneenschrijven van samengestelde woorden. Hieraan maken zeer velen zich schuldig.
Mooi en pakkend schrijven is niet iedereen gegeven - het is ongetwijfeld ook een kwestie van talent of men steeds de juiste woorden weet te vinden. Maar correct schrijven kan bijna iedereen leren. Men komt steeds dezelfde fouten tegen. Ik zou er voor u tien kunnen opsommen - een soort Taal-Top-Tien. De leraar die zijn leerlingen deze tien fouten afleert, brengt hen een heel eind op de weg naar correct Nederlands, en bewijst hun daarmee een dienst waar zij hem dankbaar voor zijn.
De tijd ontbreekt mij alle tien hits aan u voor te stellen. De ‘hit parade’ begint met nummer tien, om dan geleidelijk op te klimmen naar de grootste sensatie: nummer één! Welnu, nummer tien is in ons geval het chaotische gebruik van leestekens. Het vraagteken na een vraag wordt meestal weggelaten. De volgorde der leestekens bij het gebruik van aanhalingstekens of haakjes is volstrekt willekeurig.
Nummer acht, zeven, zes, enz. moet ik om des tijds wille overslaan. Maar ik kom op een gegeven ogenblik bij nummer twee, de op één na populairste hit: het niet-aaneenschrijven van samengestelde woorden:
het Philips 6-transistor geheugencel submicron proces (interne notitie Philips).
De woordvolgorde hier is die van het Engels. Handhaaft men deze, dan zou de correcte Nederlandse schrijfwijze zijn:
het Philips-6-transistor-geheugencel-submicronproces
Beter is een gedeeltelijke omschrijving:
het submicronproces voor de 6-transistor-geheugencel van Philips
Hier hoort ook thuis een schrijfwijze als lange termijn beleid voor langetermijnbeleid (of lange-termijnbeleid of beleid op lange termijn).