Noodzaak van cursussen
Het bedrijf eist van de medewerkers vele vaardigheden op uiteenlopende terreinen. Bij bepaalde functies gingen we ervan uit dat Nationale-Nederlanden alleen de verzekeringstechnische begrippen en de administratieve processen en procedures hoefde over te brengen aan de schoolverlaters die in dienst traden. Sinds het midden van de jaren zeventig zijn we begonnen met taalvaardigheidscursussen, correspondentiecursussen en lessen in mondelinge communicatie.
Naast het geven van de belangrijkste regels is vooral getracht een proces van versnelde bewustwording op gang te brengen. Het kader werd overtuigd met het volgende voorbeeld. Vraag: ‘Is de zin De procuratiehouders, die hun taal niet goed beheersen, worden ontslagen voor u acceptabel?’ Het kader had geen bezwaar tegen deze zin. De deur ging open; dan waren ze allen ontslagen. Daarna was er groen licht voor de opleidingen.
Het oude opleidingsmodel, waarin medewerkers uitsluitend op de werkplek werden ingewerkt, was niet meer toereikend om alle kennis, kunde, inzicht en vaardigheden binnen redelijke termijn over te brengen. De geroutineerde ‘vraagbaken’ zijn verspreid geraakt door het bedrijf als gevolg van overplaatsing, promotie of uit het bedrijf verdwenen door pensionering. Nieuwe wegen moesten gevonden worden. Zoals u hiervoor al hebt vernomen, is het geven van opleidingen een van die wegen.
Het verzekeringsbedrijf is in de afgelopen jaren begonnen met de discussie over de kwaliteit van onze dienstverlening. Tijdens dat proces is gevraagd om suggesties van àlle medewerkers om de kwaliteit te optimaliseren. Daarbij zijn ook verzoeken gekomen om cursussen ‘Correct Nederlands’ te organiseren. Met veel enthousiasme is onlangs door 25 medewerkers meegedaan aan een ‘in-company training’ van enkele dagen. Doordat zowel voor als na de cursus het niveau werd gemeten, konden we constateren dat er een aanzienlijke verbetering van taalkennis, taalbeheersing en stijl was opgetreden.
Een directielid illustreerde de noodzaak van het project met de volgende uitspraken:
‘Er is nooit meer een tweede kans om een eerste indruk te maken.’
‘In dat éne onderdeel van een seconde wordt de organisatie in haar geheel beoordeeld.’
In cursussen op communicatief gebied wordt in ons bedrijf aandacht gevraagd voor het volgende:
- | leef je in de situatie van de ander in |
- | communiceer positief, dat wil zeggen bijvoorbeeld liever schrijven dat zodra de betaling verricht is de verzekering (weer) van kracht wordt, dan ‘als u de premie niet betaalt, bent u niet langer verzekerd’ |
- | gebruik korte zinnen |
- | laat de ander eerst alles vertellen en vat dan samen om vast te stellen of dat goed begrepen is. |