Terug naar de bron
De betekenisomschrijving van macaber in Van Dale luidt als volgt: ‘ontleend aan, behorend bij de sfeer van de dood, griezelig’. En natuurlijk staat er danse macabre bij vermeld, de dodendans. De directe etymologie van macaber is heel eenvoudig; wij hebben het woord met zijn verschillende betekenisnuances uit het Frans overgenomen. Ook daar betekent het ‘dood-’ of ‘griezelig’. ‘Plaisanterie macabre’ is galgehumor. Als gewoon bijvoeglijk naamwoord bestaat het in het Frans pas sinds 1842. De uitdrukking ‘danse macabre’, waar het vandaan komt, is dan al enkele eeuwen oud.
Danse macabre des femmes (1499).
En zo komen we bij de diepere etymologie van macaber: wat is dit voor een woord en hoe komt het Frans eraan? Dit blijkt een moeilijke kwestie te zijn. Er zijn vier hypothesen. Ruud Spruit noemt er in zijn boek (p. 35) maar één. Hij stelt simpelweg dat ‘danse macabre’ is ‘terug te voeren tot het Arabische woord maqábir voor begraafplaats en de ook in Arabische landen bekende gewoonte van het dansen op de graven’. Geen van de Arabieren en arabisten die ik ken, heeft ooit van deze gewoonte gehoord. Maqábir klinkt dan wel als ons macaber, maar men moet zich afvragen wanneer en waarom de Fransen het aan het Arabisch zouden hebben ontleend.
In het oudere Frans spreekt men niet van macabre, maar van macabré: bijvoorbeeld ‘de Macabré la danse’ (1376) en ‘danse Macabré’ (15e eeuw). Sommigen denken dat de dans van Hebreeuws-Syrische oorsprong is en dat hij in de Merovingische en Karolingische tijd door Syriërs in Gallië is geïmporteerd. Uitgangspunt zou het Syrische woord meqabrëy ‘doodgraver’ (ook het Arabische maqäbri betekent ‘doodgraver’) zijn. De Syrische christenen hadden commerciële centra en kerken in de dalen van de Rhône, de Seine en de Garonne, te Marseille, Bordeaux, Orléans en Parijs. Het probleem ligt in de chronologie. Er zijn lacunes van eeuwen: de Westeuropese dodendans dateert uit de veertiende eeuw. De onwaarschijnlijkste hypothese is die welke macaber herleidt uit de naam van Macarius de Alexandrijn, een heremiet die in de Gouden Legende te maken heeft met de dodenwereld.