Wel of niet aaneenschrijven
C.J.M. van der Weijden - beëdigd vertaler Frans, Eindhoven
Het artikel van J. Weitjens in Onze Taal van mei 1987, blz. 62, zal menigeen uit het hart gegrepen zijn. Errare humanum est; niet de computer is de schuldige!
Destijds heb ik om opheldering gevraagd over wat wij in onze kring de ‘streepjesziekte’ van de NOS noemen. Als verklaring hiervoor werd gegeven dat van de officieel geldende taalregels bewust wordt afgeweken om de tekst voor televisiekijkers ‘van lager niveau’ gemakkelijker leesbaar te maken.
Er blijken, buiten de doven en slechthorenden, nog heel wat TV-kijkers te zijn die om een of andere reden naar het nieuws voor doven en slechthorenden kijken. Als dit ‘meekijkend’ publiek niet weet dat in die uitzending opzettelijk de taalregels worden overtreden, heeft dat tot gevolg dat die besmettelijke ‘streepjesziekte’ door anderen wordt overgenomen. Daarvan zien we dan ook reeds de gevolgen bij sommige ondertitelingen van de NOS en in kranten en tijdschriften.
Het koppelteken mag in samenstellingen alleen gebruikt worden als door het aaneenschrijven (zonder koppelteken of trema) de samenstelling moeilijk leesbaar wordt. Dit is beslist niet het geval met woorden als selectieprocedure, radioreportage, fractievoorzitter, enz.
De ‘streepjesziekte’ draagt bij aan de algemene onwetendheid over de regels voor het wel of niet aaneenschrijven van woorden. Zo zijn er heel wat bedrijven, verenigingen en instanties, wier in de statuten vastgelegde naam in strijd is met de bestaande taalregels, zoals: Haagse Studenten Vereniging, Konsumenten Kontakt, Nederlands Dans Theater, Utrechts Symphonie Orkest, Milieu Educatie Centrum, Explosieven Opruimings Dienst, Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Ook zijn er duizenden brochures verspreid over onroerendgoed-belasting in plaats van onroerend-goedbelasting. Zij die moeite hebben met het schrijven van dit soort of andere samenstellingen, kunnen in veel gevallen een antwoord op hun probleem vinden in de door het Nederlands Normalisatieinstituut uitgegeven norm NEN 5050 Goed woordgebruik in bedrijf en techniek, hoofdstuk 2.6 Samenstellingen (blz. 23-28).