De computer de schuld?
Men zal wel beweren ‘het ligt aan de computer’. Onzin natuurlijk. De computer is een middel, dat mensen gemaakt hebben en dat mensen gebruiken. De fout ligt niet bij het instrument, maar bij de mensen.
Ik weet niet welke computer de NOS gebruikt. Ik neem aan dat een dergelijk bedrijf over voldoende financiële middelen zal beschikken om een goede te kopen. Maar we zien hetzelfde verschijnsel vaak genoeg ook in lectuur en correspondentie die met tekstverwerkers is gemaakt. Bij de gemiddelde huiscomputer is het al heel verklaarbaar. Een computer doet niets uit zichzelf; er moet een programma worden ingevoerd. Voor tekstverwerking bestaan een aantal programma's, waarvan WordStar het meest populair blijft.
In dat programma, waar ik zelf ook met plezier gebruik van maak, bestaat de mogelijkheid om met een enigszins ingewikkelde handeling toch leestekens op papier te krijgen. Je moet bijvoorbeeld tegelijk met een CTRL-toets achtereenvolgens de letters P en H intoetsen, vervolgens tegelijk de CTRL-toets en het vraagteken, en er dan aan denken een spatie open te laten. Bij andere leestekens moet juist weer geen spatie overblijven. Of je het goed gedaan hebt, blijkt pas bij het printen. Het is te begrijpen dat men, als men het zo nauw niet neemt met dit spellingonderdeel, het er maar bij laat zitten. Steeds vaker krijg je dan ook brieven, reclameteksten en rekeningen, waarin de Nederlandse spelling al is veranderd om redenen van gemakzucht en het ondoordacht gebruik van de tekstverwerker!
Men kan zich afvragen waarom een toetsenbord van een computer niet dezelfde mogelijkheden kan bieden als een doodgewone ouderwetse schrijfmachine. Technici die geen kwaad woord over de computer willen horen, beweren dat het technisch niet anders kan. Verdiep je je er wat meer in, dan ontdek je al gauw, dat de gewenste tekens juist heel goed geplaatst kunnen worden. Men kan bijvoorbeeld een aantal extra functietoetsen aanbrengen, zelfs op de plaatsen waar op een gewone schrijfmachine de ‘dode tekens’ zijn geplaatst. Die toetsen kunnen dan zo geprogrammeerd worden door middel van het tekstverwerkingsprogramma, dat ze voortaan automatisch, als vanouds, werken. Mocht men dat niet willen, dan zou de gebruiker dezelfde toetsen ook voor iets anders kunnen programmeren. Een paar functietoetsen extra maakt het geheel natuurlijk iets duurder, maar op het totaalbedrag kan dat niet zo heel veel schelen. Voorwaarde is dat voldoende klanten lastig genoeg zijn.