Taaltolerantie
Jo Daan - Barchem
‘Noblèze obliezje’ zei, niet lang geleden, een Nederlandse minister. Hij sprak bij een bijzondere gebeurtenis in het bestaan van een geleerd gezelschap. We mogen aannemen dat hij zich wat onzeker voelde en als gevolg daarvan een hypercorrecte uitspraak produceerde; het is tenminste onvoorstelbaar dat hij niet geleerd zou hebben dat de juiste uitspraak van het eerste woord een s en niet een z verlangt. Ik noem dit een hypercorrectie en geen fout, omdat het het gevolg is van een structurele verandering in het Nederlandse klankstelsel, die de mensen ook in vreemde talen parten speelt. Voor veel Nederlanders zijn s en z, v en f geen klanken die de betekenis van een woord bepalen (fonemen) zoals vat en fat, maar klanken die afhankelijk zijn van de positie in het woord en de klankomgeving (allofonen). Het gebruik verandert, maar de regels zijn er nog niet bij aangepast.
Uit de analyse (door Gussenhoven in 1981 uitgevoerd) van een interview met koningin Beatrix, dat enkele jaren eerder was afgenomen, bleek dat zij zich tijdens dat interview aan de uitspraakregels had gehouden wat s en z betreft. Maar met het verschil tussen f en v had ze toen meer problemen, want aan het begin van woorden werd de v in bijna alle gevallen als f gerealiseerd, tegen de uitspraakregels van het Standaardnederlands, maar in overeenstemming met het gebruik.
De onzekerheid tussen regels en gebruik leidt tot hypercorrecties en spellinguitspraken. Camiel Hamans schreef, dat hij de acteur Willem Nijholt had horen zeggen: ‘zamenleving’; ‘met een echte z aan het begin’, voegde Hamans hieraan toe. Hamans heeft ook zuiker en zoep gehoord van beschaafdsprekenden in Amsterdam, een stad waarvan de taal altijd getypeerd werd met ‘de son in de see sien sakke’. Hij noemt nog meer mensen die zich toeleggen op zorgvuldig taalgebruik en die juist daardoor dergelijke hypercorrecties voortbrengen. En op 1 augustus 1985 hoorde ik zelf een journaallezer spreken van ‘het zee-en-vee’, waarmee hij niets anders dan het CNV bedoeld kan hebben.