Taalspel
Een dergelijke discussie is, zoals zoveel talkshows, natuurlijk voornamelijk taalspel. Een aantal aanwezigen was van mening dat het gesprek te vrijblijvend (‘ver van mijn bed’) gebleven was, en dat de deelnemers meer ‘het vuur aan de schenen gelegd’ had moeten worden. De gespreksleider, tevens uw auteur, huldigt zelf echter andere normen ten aanzien van gespreksvoering.
U als lezer kunt uzelf het vuur nader aan de schenen leggen door aan te geven volgens welke normen u de volgende voorbeelden van taalgebruik en taalverkeer goedkeurt of afkeurt:
Aan welke formatie geeft de lezer de voorkeur?
- krakerster, kra(a)k(st)er, kraker/ster, kraker/kraakster.
Op welke van de volgende twee zinnen valt uw afkeurend oog eerder?
- het verbaast me dat menigeen spelfouten als taalfouten beschouwd.
- het verbaast me dat menigeen spelfouteb als taalfouten beschouwt.
Waarom is het één een type-fout, het ander een spelfout?
Hoe beoordeelt de lezer de volgende uitspraak?
- Verhullend taalgebruik in de politiek moet bestreden worden: woorden als ‘afbouwen’ zijn daarom uit den boze, evenals constructies als ‘dit stukje zelfbeschikking willen wij toch aan de mensen laten’.
Wat vindt de lezer van de volgende uitspraak, gedaan door een politicus in een interview (13-1-78)?
- Ggg, ja ik ben ervan overtuigd dat alle journalisten misschien linkse journalisten wel heel speciaal nu in dat interview van Rietkerk weer de conclusie zullen trekken kijk eens nu er weer een nieuwe fractievoorzitter is, dat zeiden ze van mij ook toen ik er kwam, wordt de VVD naar rechts getrokken (...)
En van de volgende samenspraak, ook uit een interview (17-3-78)?
- V: Kan de democratie blijven functioneren, ik bedoel in die zin dat de publieke tribune, in de Tweede Kamer, open gaat voor het publiek dinsdag?
- A: Ja als ik zou antwoorden op die vraag - het is een vakkundig gestelde vraag - dan zou ik toch in feite te kennen hebben gegeven, hoe lang deze maatregelen van bijzondere beveiliging voortduren.
En van de volgende vraag, eveneens uit een interview (20-1-78)?
- Kun je nou zeggen dat het beleid dat het kabinet-Van Agt gaat voeren in die zin gelijk is aan dat wat de heer Den Uyl heeft gevoerd door het vooruitschuiven van de moeilijkheden?
En misschien wilt u tot slot eens bij uzelf nagaan wat u het meeste ergert in de volgende aansporing (geciteerd in de Volkskrant, 14 maart 1985, blz. 17, kolom 6):
- Jullie willen dus dat we ons hier sterk op focussen om naar een verdergaande confrontatie toe te groeien.
Wellicht kunnen uw reacties ook een aardige discussie opleveren.