Het Gezegde & Co
J.M. van der Horst
- Van Dale is beroemd. Zo beroemd, dat iedereen op W.F. Hermans na, bij 't horen van de naam denkt aan ons beste woordenboek, de dikke Van Dale.
Zojuist is de elfde druk verschenen, sterk uitgebreid tot drie delen.
De naam Van Dale staat borg voor kwaliteit, betrouwbaarheid en een ongeëvenaarde graad van volledigheid. En daarvan wordt prompt misbruik gemaakt. Slimme zakenlieden ‘kochten’ de naam, lieten een hele serie woordenboeken voor Frans, Engels en Duits samenstellen, en verkopen die nu als Van Dale's woordenboek Nederlands-Engels, Van Dale's woordenboek Frans-Nederlands, enz. In dezelfde serie komt binnenkort zelfs een aparte Van Dale voor hedendaags Nederlands. De naam Van Dale is geld waard.
De schoolmeester J.H. van Dale (1828-1872) uit Sluis heeft met dit alles niets te maken. Wel heeft hij in Sluis een standbeeld gekregen, lang na zijn dood, in 1924, niet om zijn verdiensten als woordenaar, maar wegens zijn werk als historicus en archivaris aldaar. Zijn bijdrage aan het naar hem genoemde woordenboek was gering.
In feite heeft hij alleen de tweede druk van zijn woordenboek verzorgd, en die niet eens compleet. De eerste druk werd samengesteld door I.M. en N.S. Calisch (1864), twee getalenteerde en uiterst produktieve woordenboekmakers. J.H. van Dale redigeerde de tweede druk van het boek van de Calisch'en, maar overleed voor hij daarmee klaar was. J. Manhave maakte het werk af, en deze herdruk verscheen in 1872. Manhave was geen groot lexicograaf, evenmin als P.J. van Malssen die de vijfde en zesde druk verzorgde. Het werd pas een goed woordenboek vanaf de zevende druk (1950), geheel omgewerkt en zeer uitgebreid door dr. C. Kruyskamp. Ook de achtste, negende en tiende druk zijn grotendeels door hem verzorgd. De grote naam die het woordenboek thans heeft, is niet te danken aan J.H. van Dale, maar aan C. Kruyskamp. Ik weet niet of de nieuwe uitgever, die zo'n gretig gebruik maakt van de door Kruyskamp groot gemaakte naam Van Dale, van tijd tot tijd een bedragje overmaakt op de giro van onze gepensioneerde meesterlexicograaf. Zeker is dat sommigen, tegen beter weten in, de verhoudingen verdoezelen.
Zo is er een paar jaar geleden een wonderlijk boekje verschenen ter gelegenheid van het uitkomen van de Van Dale vertaalwoordenboeken. Een boekje over de geschiedenis van de dikke Van Dale. Daarin wordt omstandig over J.H. van Dale verteld, en terloops wordt dan ook C. Kruyskamp genoemd...