Reactie
onjuist gesteld
E.P. de la Parra - Aerdenhout
Sliggers en Sterenborg hebben zich op pagina 39 en 80 van deze jaargang gebogen over de vraag welke werkwoordsvorm juist is bij zinnen zoals: Een aantal bezoekers kwam(en) te laat. Gebleken is dat het om een probleem gaat waarover veelvuldig en ook reeds lang geleden werd geschreven. Ik moet derhalve een zekere schroom overwinnen om aan de discussie mijn lekenmening toe te voegen.
Ik vraag me af of het niet doelmatiger is het probleem anders te stellen. Niet de werkwoordsvorm, maar het onderwerp is het probleem. In plaats van te zoeken naar de goede werkwoordsvorm, kan men zich ook afvragen of het gebruik van een aantal als bepaling van een onderwerp wel juist is. Waar met een aantal enige, sommige, enkele, menige, vele of verscheidene wordt bedoeld, kan men het gebruik van een aantal beter vermijden en de bedoelde bepaling gebruiken. Het gebruik van een aantal kan beter voorbehouden blijven voor de letterlijke betekenis als zelfstandig naamwoord en onderwerp, zoals bij: Het aantal bezoekers werd voor de statistiek bijgehouden.
Het gebruik van een aantal als bepaling bij een onderwerp wekt nu eenmaal verwarring in het grammaticale taalgevoel van velen. Het is verstandig dit te voorkomen en een zo ondubbelzinnig mogelijk onderwerp te kiezen, zodat op het eerste gezicht duidelijk wordt of het om een enkel- of meervoudsvorm gaat.
Derhalve moet de vraagstelling zijn: Sommige of een aantal problemen werden onjuist gesteld. Sommige is dan een betere keuze omdat het
- | duidelijker is, |
- | onnodige discussie voorkomt en |
- | de lezer niet op het grammaticaal verkeerde been zet. |
De charme van de oplossing is de eenvoud van de regel.