Taal op nummerborden
W. Dierick - Nijmegen
De combinatie van vier cijfers en twee letters op autonummerborden moet plaatsmaken voor die van vier letters en twee cijfers: de 26 letters bieden meer mogelijkheden dan de 10 cijfers. Vandaar. Toch valt het me op dat door deze verandering - het gebruik van meer letters dan cijfers - er tussen al die mogelijke combinaties nooit meer iets ‘oplicht’ als leesbaar, als taal dus. Op het Ministerie van Verkeer en Waterstaat moet een ambtenaar in de weer zijn geweest met het opstellen van een lijst van alle mogelijk onwelvoegelijke en aanstootgevende woorden van 4 letters in onze taal. En hij heeft zijn werk goed gedaan: het is daar op weg één taalloze en dus saaie boel aan het worden. (Kan Onze Taal niet eens de hand proberen te leggen op die lijst van Verkeer en Waterstaat? Wie is niet benieuwd naar wat-er-staat?)
Bij de wat oudere auto's vinden we nogal eens korte, onbedoelde teksten. Met die combinatie van twee cijfers - twee letters - twee cijfers doe ik nog bijna dagelijks verrassende vondsten. Ik noteerde de laatste weken: het zelfverzekerde 16-JA-16; maar ook 43-AJ-34 en - als uit een dialoog met een stokdove: 27-JA-43!
Verrast ‘klinkt’: 93-HE-93; weifelend: 65-EH-75; verrassend om te zien was: 90-NU-06; raadselachtig, kort na elkaar waargenomen: 21-NR-22 en 26-NR-27; pretentieloos, ontspannen: 16-EN-17. Aan een kleine, doch pijnlijke vergissing moest ik denken bij: 54-AU-45, of wat ruwer: 72-JU-27.
Houd wel het verkeer in de gaten wanneer u verrassende combinaties noteert!