Franken niet altijd uitwisselbaar
De Luxemburgse frank bestaat nog niet zo lang. Pas sinds 1913. De Belgische en Luxemburgse frank zijn in waarde op elkaar afgestemd. Je zou dus denken dat ze in beide staten door elkaar gebruikt zouden kunnen worden, maar dat is niet helemaal waar. Met Belgisch geld kun je in Luxemburg goed terecht, maar andersom is het moeilijker. Luxemburgs papiergeld wordt in België nog wel geaccepteerd, maar Luxemburgse muntjes zijn er waardeloos.
De frank had dus de waarde van een pond. In Engeland en in veel andere landen is het pond nog steeds het betaalmiddel. Een pond was aanvankelijk een gewichtsaanduiding. Een vast gewicht, dus een vaste hoeveelheid van even zware zilveren penningen was een pond. Vanaf de twaalfde eeuw ging het alleen nog maar om het aantal munten, werd er niet meer gewogen. Dat gaf de mogelijkheid de penningen lichter te maken. De metaalwaarde speelde geen directe rol meer. Een pond wordt aangeduid door de letter L, de £. Nog steeds. De L van livre = pond. Ook de Italiaanse lira/lire betekent pond.
De munteenheid van onze buren in het oosten heeft eveneens te maken met gewichtsaanduiding. Een mark was oorspronkelijk een merkteken, later een metaalstaaf van een bepaald gewicht. In het Middelnederlands betekende marc ‘gewicht van een half pond zilver’. Een mark werd een rekenmunt voor gemunt goud en zilver.
Franken, marken en kronen. In de Scandinavische landen betaalt men nog met kronen. De vroegste kronen kwamen uit Frankrijk. Een kroon was een gouden munt met een gekroond wapen. De namen van ponden, franken, marken en kronen zijn gemakkelijk te duiden. Maar hoe zit het met schellingen, penningen en duiten? Voor duit denkt men aan een werkwoord dat ‘afslaan’ betekent. Een duit zou een afgeslagen stuk edel metaal zijn. De etymologie van schelling is onbekend en bij penning wordt wel aan een verband met ‘pand’ gedacht, maar ook dat is heel onzeker.
In Engeland heb je shillings en pennies, schellingen en penningen, en vroeger had je er ook guineas. De guinea die voor het eerst in 1663 geslagen werd, was bedoeld voor de handel op Guinea in West-Afrika en was gemaakt van goud uit Guinea.