Geslachtsafwijkingen
Van die 200 uitdrukkingen zijn er heel wat die heden ten dage een onjuist woordgeslacht tonen. Ten overvloede: onjuist ten opzichte van de nu geldende regels. Wie iets ter elfder ure ter harte neemt, die zal het woordgeslacht van uur, hart en oor wel ter ore zijn gekomen, maar zal ternauwernood beseffen dat uur, hart, oor en nood hier ten onrechte vrouwelijk gebruikt worden. Of is ‘te elfder ure’ gewoon de ‘ure des gevaar’?
Het woordgeslacht (v.) van spijt, baat en prooi ten spijt, collecteren we ten bate van hen die ten prooi vallen aan gevreesde ziekten.
Een van de woordgeslachtsregels luidt: werkwoordstam + -st = vrouwelijk.
Om de een of andere reden heeft ‘gunst’ (ten gunste van) het niet tot erkende uitzondering weten te schoppen, maar ‘dienst’ (ten dienste van) wel.
Terloops merk ik op dat werkwoordstammen zelf mannelijk zijn, zoals ‘loop’ en ‘wil’. Ter wille van de duidelijkheid: ‘om den wille van de smeer’ is goed, en ‘om der wille’ is fout. Het woordenboek geeft sommige woorden twee geslachten. ‘Ter dood veroordelen’ en ‘ten dode opschrijven’ kloppen dus allebei. ‘Tijd’ (ten tijde van, tegelijkertijd) is net zo'n woord als ‘dood’, maar ‘tijd’ is door de woordenboekmakers tot m. bestempeld.
U moet het abonnementsgeld van ‘Onze Taal’ voldoen door het over te maken op postgiro 31 10100 ten name van ‘Onze Taal’, en hieraan kunt u zien dat naam mannelijk is. Als u hoort dat deze of gene ‘ter goeder naam en faam’ bekend staat, dan kunt u ter sprake brengen dat dit een eeuwenoude vergissing is die al in het Groot Placaatboek staat.
Nu denkt u natuurlijk dat ‘been’ (op de been, slecht ter been) vroeger vrouwelijk was. Mis hoor! In ‘op de been’ hoort u een oud meervoud, maar dat ‘ter’ past niet bij een meervoud. Dat ‘ter’ is onverklaarbaar.
Misschien wist u (zie boven) dat ‘steek’ mannelijk is, maar toch heet een schuin ingeslagen spijker in de vaktaal ‘ter steek gespijkerd’.
Het woord ‘aard’ is van dien aard dat het mannelijk is, maar uiteraard is ‘aarde’ vrouwelijk, evenals ‘wereld’. Maar waar ter wereld weet men niet dat ondank 's werelds loon is? U kunt aan dit voorbeeld zien dat afwijkende woordgeslachten niet alleen bij ‘ten’ en ‘ter’ voorkomen, maar ook wel bij de ruim honderd andere vaste uitdrukkingen waarin verbogen lidwoorden voorkomen.