Een x-aantal afkortingen
Al geruime tijd valt in de spreek- en schrijftaal het gebruik op van de uitdrukking ‘een x-aantal -’.
Wanneer in de wiskunde de letter x een (nog) onbekend getal voorstelt mag dat geen reden zijn om in het gewone taalgebruik deze factor toe te passen bij het ‘nader’ aanduiden van een niet bekend aantal zaken of personen. Het lijkt een pleonasme.
In het juni-nummer schrijft de heer Den Os op bladzijde 69 in de eerste kolom over ‘een x-aantalandere-“ogen”’ (uit de welzijnszorg). Misschien is het met opzet geschreven om het eigen taalgebruik binnen deze ‘sector’ extra te benadrukken. Mogelijk is ook de heer Den Os ongewild en ongemerkt besmeurd door spetten van het taalpek waarmee tegenwoordig ons communicatiemilieu wordt verontreinigd.
In mijn werkkring bij de provinciale overheid (ppd) is de gewraakte aanduiding dagelijks een (geen ‘x’) aantal malen te beluisteren.
In het dubbelnummer van juli/augustus wordt op bladzijde 94 in de derde kolom de lettercombinatie ivn gebruikt als afkorting voor de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, voor de leden van ons Genootschap vanzelfsprekend maar niet voor de leden van het Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie, die hun instituut officieel op dezelfde wijze afkorten. Zo vormt de afkorting nfo het verbale beeldmerk van zowel de Nederlandse Fruittelers Organisatie als van het Noordelijk Filharmonisch Orkest. De toevoeging van het bijbehorende lidwoord verschaft dan meer duidelijkheid.
Zo is er nog wel een (geen ‘x’) aantal afkortingen te noemen die verschillende zaken dekken.
Is hier geen bescherming voor, een soort afkortingen-octrooi op basis van de oudste rechten?
Al zullen de bovengenoemde groeperingen met gelijkluidende afkortingen in het dagelijkse leven moeilijk verwisselbaar zijn, in de zakenwereld zijn (te veel) op elkaar lijkende beeldmerken niet toegestaan.
Tot slot deel ik u mee dat ik werkzaam ben bij de Provinciale Planologische Dienst en niet bij de Provinciale Psychiatrische Dienst!
H.R. Peutz, Groningen