De taal is winnaar bij Ons Taaltoernooi II
In het najaar van 1981 werd, op initiatief van Shell en onder auspiciën van het Genootschap Onze Taal, een taaltoernooi gehouden. Waarom?
Slecht taalgebruik neemt toe, ook binnen het bedrijfsleven. Foutloos schrijven wordt een zeldzaamheid. Er is een toenemende achteruitgang in het zich juist kunnen uitdrukken, ‘zeggen wat je bedoelt’, waardoor communicatiestoornissen ontstaan, of zelfs goede ideeën onvoldoende verwoord worden en kansen gemist kunnen worden. Een taaltoernooi alleen kan niet een middel zijn voor het opheffen van deze storingen. Maar de jeugd kan, met de uitdaging van een competitie-element, op een speelse manier als het ware ‘jonglerende’ met taal, zich beter bewust worden van het belang van taalvaardigheid.
De samenwerking tussen Shell Nederland B.V. en het Genootschap Onze Taal resulteerde in Ons Taaltoernooi I voor leerlingen van de één na hoogste klassen van MAVO's, HAVO's en VWO's in ‘Groot Den Haag’. De scholieren konden individueel deelnemen aan schriftelijke en mondelinge onderdelen, zoals poëzie, opstel en brief; spraakwaterval, improvisatie en declamatie. Er was ook een schoolkrantenprijsvraag aan het toernooi verbonden.
Het initiatief leverde succes op. Deelnemers, docenten, toeschouwers en Organisatoren waren zo enthousiast dat besloten werd door te gaan, zodat dit najaar Ons Taaltoernooi II gehouden wordt volgens dezelfde formule. En... het aantal voorlopige inschrijvingen is bijna verdubbeld.
Door de voorrondes op de scholen kent dit toernooi relatief veel deelnemers, want het gaat niet alleen om de finalisten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘olympiades’ voor jongeren, gaat het dus niet alleen om de bollebozen. Met erkenning voor de verzwaring van het takenpakket voor de docenten
Nederlands, is zo'n toernooi toch ook een stimulans voor de leerlingen om taalvaardigheid in de praktijk te ontwikkelen.
Vorig jaar, en ook nu weer, is de vraag gesteld: waarom alleen voor Den Haag en omgeving? Het antwoord is even eenvoudig als onbevredigend: uitbreiding tot regionaal of zelfs landelijk terrein vereist een gigantische organisatie, veel meer geld en dus... meer sponsors. Een commissie houdt zich reeds bezig met het bezien van mogelijkheden voor uitbreiding.
‘Taal is het bloed van een volk’, zei cabaretier Paul van Vliet bij de introductie in 1981 van Ons Taaltoernooi. Als die mening in brede kring wordt gedeeld, dan kan verbreiding ervan op grote schaal onder de Nederlandse jeugd misschien worden verwezenlijkt. Suggesties van lezers van ‘Onze Taal’ om dit mogelijk te maken zijn van harte welkom!
Organisatiecomité Ons Taaltoernooi