Duidelijkheid geboden
In het geval van ‘uitsluitend’, en in soortgelijke gevallen, wreekt zich naar mijn mening het niet-vastgelegd-zijn van een klemtoonregel voor de Nederlandse taal en het niet-gebruiken (en ook niet-willen-gebruiken?) van klemtoontekens in de geschreven taal.
Men ziet dit laatste nu en dan bij het gebruik van woorden als ‘négeren’ en ‘negéren’, doch de Woordenlijst van de Nederlandse Taal (het Groene Boekje) 1954, plaatst op die woorden geen klemtoonteken (maar vestigt de aandacht op uitspraak- en betekenisverschil door de verleden tijden en de voltooide deelwoorden te vermelden). Bij café en negligé plaatst het Groene Boekje wèl klemtoontekens.
Nu is het wel zo, dat diverse woordenboeken de klemtoon van een woord aangeven door middel van het enkelvoudig aanhalingsteken ('), geplaatst hetzij achter de beklemtoonde lettergreep (b.v. aan‘houding, Grote Van Dale; aalmoezenier’, Kolsteren, Vreemde Woordenboek), hetzij - en wat toch eigenlijk een logischer systeem is - vóór de beklemtoonde lettergreep (b.v. 'oebdikeit, met benaderde uitspraak voor abdicate in Ten Bruggecate, Engels Woordenboek I, 18de druk 1974), doch herhaaldelijk heb ik mij afgevraagd waaróm er toch geen klemtoonregel voor het Nederlands is geformuleerd en waaróm er in onze taal, niet dan bij grote uitzondering klemtoontekens gebezigd (mogen) worden.