onder meer artikelen in over de schoolkrant, het nieuwe basisonderwijs, dyslexie, taal in het buitengewoon onderwijs, taal in de PA, krant en drama, taalonderwijs in België, literatuuronderwijs en grammaticaonderwijs. Bovendien twee thema nummers: over volwasseneneducatie en over de integratie van kleuter- en lager onderwijs. Het tijdschrift Interkom geeft praktische lesvoorbeelden. De VON heeft een gelijknamige zustervereniging in België met duizend leden en het blad Vonk. Daarin staan onderwerpen besproken als leerplan taalontwikkelen, definities maken, gedichten maken op school, tweedekansonderwijs, spellingonderwijs, literatuurkring, strips in de klas, enz.
Af en toe verschijnen er VON-boeken, zoals Ik lig er niet wakker van (over taal in het LBO) en Werken zonder taalboek (dat binnenkort verschijnt). De lerarenopleidingen gebruiken vaak de verzamelbundel Het beste uit Moer.
Tweemaal per jaar organiseert de VON een ledenvergadering waaraan een thematisch deel is verbonden. Op 8 mei gaat dat over taalbeschouwing aan het eind van het basisonderwijs en het begin van het voortgezet onderwijs. De landelijke VON-conferentie (dit jaar in de paasvakantie) wijdt aandacht aan vernieuwingen in het moedertaalonderwijs. Juist in het afgelopen studiejaar zijn allerlei regionale werkgroepen op gang gekomen die zich verdiepen in ideeën van Freinet, onderwijs aan anderstaligen, enz. In samenwerking met lerarenopleidingen organiseert de VON nascholingscursussen en een steungroep opleidingsonderwijs anderstaligen.
De VON is een actieve vereniging met leden die proberen in onderlinge verdraagzaamheid hun opvattingen over taal, opvoeding en onderwijs om te zetten in concrete verbeteringen van het taalonderwijs. Wie belangstelling heeft, kan zich, liefst schriftelijk, wenden tot de administratie van de VON, E. du Perronlaan 60, 1422 CS Uithoorn.
Peter Dekkers voorzitter van de VON
Willem Mooijman redacteur van Moer