Asieleren (2)
In de vaktaal van Prof. v.d. Kwast is ‘asieleren’, en ‘asielering’ een zeer gebruikelijke term; niet wonderlijk en zeker niet nieuw. 50 jaar geleden promoveerde Kraus, de latere hoogleraar in Groningen - een man die bekend was om zijn verzorgde taal, in woord en geschrift - op een studie over ‘asielerings-coëfficiënten’, de in de provincies zeer uiteenlopende verhoudingen tussen het aantal in psychiatrische inrichtingen verpleegde geestesziekten, en het inwonertal van die provincies. Vóór 50 jaar heeft het woord ook zeker bestaan, maar ik kan mij niet herinneren, waar ik het voor het eerst tegenkwam. Men sprak meestal over ‘plaatsen’ - zulks in overeenstemming met de terminologie van de Krankzinnigen-Wet van 1884. Ook het woord ‘interneren’ werd wel gebruikt, en dan natuurlijk ‘opnemen’ en ‘opnemingen’.
Men probeert steeds, met een zo langzamerhand onverklaarbaar optimisme, vriendelijker woorden ten aanzien van psychiatrische patiënten in te voeren, maar na enige tijd krijgen ze toch weer een onaangename bijklank: zinneloos, dol, razend, gek werden kranzinnig, en dit weer geestesziek of -krank, en voorts psychisch gestoord. Idioot werd achterlijk, en dit weer gehandicapt. Patiënten werden verpleegden, en tegenwoordig heeft men het over bewoners, ook over cliënten of pupillen. Gasthuizen en simpelhuizen werden gestichten, en deze weer inrichting en psychiatrische ziekenhuizen of -centra, of klinieken, en sanatoria. Ook het verlenen van een bepaalde eigennaam heeft maar kortdurend effect. Wat klinkt er eigenlijk vriendelijker dan ‘Meer en Berg - het gewijd gesticht volgens Van Lennep, maar dat moest ‘Provinciaal Ziekenhuis’ worden.
Ik zou nog wel wat door kunnen gaan, maar zolang men blijft neerzien op de minder fortuinlijke medemensen, heeft geen enkele naamsverandering van de verblijfplaatsen van de genoemde psychisch gestoorden enige zin. Men is reeds zover, dat men - evenals destijds het woord geus - het woord gek als een soort eretitel beschouwt: De Gekkenkrant, een bloeiende periodiek van oud-verpleegden.
P. van der Esch. Voorhout