Ter informatie
- Midden maart kon iedereen in de kranten lezen dat de Nederlandse en de Belgische regering het eens zijn geworden over de taalunie. Het ontwerp voor zo'n Belgisch-Nederlandse Taalunie is begin 1977 gepubliceerd. In het juni- en het juli/augustus-nummer van Onze Taal van dat jaar werd uitvoerig ingegaan op deze plannen. Het enige niet-blije commentaar mij bekend staat eveneens in Onze Taal; september 1977, en is van mij. Het congres van ‘Onze Taal’ van 5 november 1977 was gewijd aan het thema ‘Onze Taal-unie en wat Nu Nog’ (zie het februari/maart-nummer 1978). Na een periode van stilte rondom de taalunie schijnt nu dan de zaak bijna rond. Meer hierover volgt.
- De ACLO-m (Adviescommissie voor de Leerplanontwikkeling moedertaal) heeft een jaarverslag over 1979 gepubliceerd. Iedereen kan het krijgen: postbus 2061, 7500 CB Enschede; tel. 053-324731. Wie er nu lid zijn van deze commissie staat niet in het jaarverslag, maar zoveel is duidelijk, dat P.H.S. Batelaan voorzitter is, en J.J. Sturm secretaris, en dat althans deze twee het erg druk hebben. Onduidelijk is voorts de relatie met de sectie-m (= sectie moedertaal) van de SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling). Over de op handen zijnde taalunie geen woord.
- Het tijdschrift De Gids heeft in april een dubbelnummer gewijd aan ‘Onze Moedertaal’, met daarin artikelen van o.a. Frieda Balk-Smit Duyzentkunst (gastredactrice), F.H. van Eemeren, Rudolf Ge, W.F. Hermans en J.H. Maureau. In de goede boekhandel verkrijgbaar.
- Over het Esperanto hoor je weinig tegenwoordig. Belangstellenden kunnen informatie krijgen door zich te wenden tot het ‘Esperanto Centrum Nederland’, Riouwstraat 172, 2585 HW Den Haag; tel. 070-556677.
J.v.d.H.