De tweede vier: dubbele informatie
Gemeenschappelijk in de procédés 5, 6, 7 en 8 is het idee van de dubbele informatie in de enkele tekst. Op het eerste gezicht lijkt er een gewone Nederlandse zin te staan, maar door de letters anders in woorden samen te nemen (homogram), anders te rangschikken (anagram), om te draaien (palindroom), of beurtelings eruit te lichten (ritssluiting) blijkt er nog een tweede boodschap in verborgen.
Van de lipogrammen is de moeilijkheidsgraad vrij precies te berekenen, bij deze tweede soort is het moeilijker, maar het kan wel.
Een ander gezichtspunt om Opperlandse literatuur te bekijken levert de vraag: maken of vinden? Meestal moet Opperlands proza met bloed, zweet en tranen worden vervaardigd. Maar vinden zou ook leuk zijn. Stel je voor ergens een palindromische zin, die niet zo bedoeld was, te lezen! Bij Vestdijk lijkt de titel ‘De kellner en de levenden’ een argeloze E-legende. In zijn roman ‘Else Böhler’ komt het woord prachtsymboliek voor, waarvan H. Bos (ook bekend als H. Soberkind en D. Hoesbrink) opmerkte dat het geen twee gelijke letters bevat, een uitzondering voor zo'n lang woord. Dat is pas onthecht lezen, als je zo iets opmerkt!
Een minimaal alfabet vond ik in de NRC-Handelsblad van 23 januari jl. op de sportpagina, waar stond:... boven z'n eigen Nederlands record. Winnaar werd de Nieuw-Zeelander Rod Dixon voor zijn landgenoot en wereldrecordhouder Dick Quax. Olympisch kampioen Lasse Viren uit F...
Merk op hoe de gemakkelijke b deze tekst verlengde, en hoe de moeilijke x twee keer voorkomt. Wie een kortere alfabetzin ontdekt, zende hem op.
Naast het maken en vinden van Opperlands is er de mogelijkheid om bestaande Nederlandse teksten in Opperlands te transformeren. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in Kousbroeks ‘Raymond Queneau. Stijloefeningen’, dat vorige maand verscheen bij de Bij.
Voor het Opperlands is het ontdekken van nieuwe procédés haast belangrijker dan het verbeteren van voorbeelden van oude recepten. In dit nummer zult u er enige ontdekken. Wij onthouden ons van uitleg omdat de ontdekking van een procédé vaak meer vreugde verschaft dan het controleren of men zich aan een bepaald recept houdt.
Engels en Frans hebben in het vakantie houden een voorsprong van eeuwen. Onze hoop is erop gevestigd dat men aldaar nog eens een Opperlands procédé zal overnemen. In de overtuiging dat ook in de zomer van 1979 aan het Opperlands ergens gastvrijheid zal worden verleend, nodig ik u uit uw vondsten daarvoor op te zenden, zodat ik weer eens kan uitroepen: Mooi dit idioom!