Deens en IJslands hebben hun traditionele systemen bewaard. Daarbij zij aangetekend, dat in het Deens nog duidelijker sporen van een twintigtallig stelsel aanwezig zijn dan in het Frans (quatrevingt). Zo betekent in het Deens ‘halvtredsindstyve’ de halve afstand van veertig naar driemaal twintig, dat is dus vijftig. Tredsindstyve = 3 × 20 = 60.
In Noorwegen werd enkele jaren geleden het Engelse systeem van tellen bij de wet ingevoerd. Het wordt thans op de scholen onderwezen. In de praktijk is het nieuwe systeem echter lang niet overal en door iedereen aanvaard. De reacties zijn soms zelfs emotioneel.
De moraal van mijn verhaal: Ofschoon het hier niet gaat om een wijziging in de spelling, die het taalgebruik ongewijzigd laat, zou de Nederlandse overheid normerende regels kunnen geven om te komen tot een meer praktische wijze van tellen in het Nederlands, overeenkomstig de Engelse, Zweedse en Noorse methode. Zulk een voorschrift lijkt formeel identiek met het voorschrift dat bijvoorbeeld de gewichtsaanduiding ‘pond’ verbiedt. Formele regeling bij wet of bij K.B. is wellicht mogelijk. Of de zaak politiek haalbaar is, is een andere vraag. En dan tenslotte, wie zal de kat de bel aanbinden?
G.F.J.A. Groen, Den Haag.