Opperlands
De Opperlandse taal bevat precies dezelfde woorden en zinnen als de Nederlandse taal. Maar terwijl de Nederlander zich bij het horen of zien van een Nederlands woord onmiddellijk laat afleiden door de betekenis, heeft de Opperlander daar geen last van. Aldus Battus in het cultureel supplement van het NRC-Handelsblad van 8 augustus 1976.
Wat precies Opperlands is, is nog niet geheel bekend. Er zijn door Battus twee krantepagina's Opperlands gepubliceerd: één pagina in Vrij Nederland van 27 augustus 1977 bevat ze beide. Opperlandsopper Battus, heeft toegezegd in de zomer van 1978 voor één keer op te treden als Opperlandsredacteur in Onze Taal. Niet zozeer omdat Onze Taal hem daar bij uitstek toe geschikt leek, maar meer omdat de redactie het hem gevraagd had, en hij moeilijk nee kan zeggen. Om het geheel nog Opperlandser te maken zal het nummer van Onze Taal een dubbelnummer zijn dat tweemaal zo dik is als een nummer van Onze Taal, ongeacht of het een dubbelnummer is, ja of nee. Zodat er in feite vier speciale publikaties aan Opperlands gewijd zijn geworden: één in Vrij Nederland en één in Ónze Taal. Battus vraagt nu aan iedere Onze-Taallezer een Opperlandse bijdrage te leveren voor dat nummer, met de uitdrukkelijke waarschuwing dat ook een dubbelnummer maar één nummer is, zodat u er niet zeker van kunt zijn dat uw inzending ook inderdaad geplaatst zal worden. De redactie schuift daarvoor de verantwoording geheel naar Battus die in het geheel geen verantwoording aan de redactie verschuldigd is. Bijdragen als: Lekkerkerkerkerkerkerkerker, angstschreeuw, papagaaieeieren en afvalwaterzuiveringsinstallatiemonteursgereedschapskistsleutelhangerringetje zullen zeker niet worden opgenomen, omdat ze, hoewel ze tot het Opperlandse taalgebruik horen, niet verheven zijn tot de Opperlandse literatuur. Probeert u eens een versje te verzinnen zodanig dat per woord het aantal letters overeenkomt met het getal pi in 12 decimalen. In het Bredelands bestaat dat al. Als u geen ideeën hebt leest u dan eens Onze Taal mei/juni 1975, waarin een half dubbelnummer aan de Opperlandse techniek wordt besteed, zonder dat er toen echter gesproken werd van Opperlands, omdat er van Opperlands toen nog geen sprake was. Gaat u in ieder geval
eens snuffelen in genoemde publikaties en u zult vast wel een of meerdere Opperlandse ideeën krijgen.
De redactie en ook Battus wachten vol spanning op uw inzending. Graag vóór 1 juni. Nota Bene Dit stukje is zelf geen Opperlands, ondanks dat er q, x, noch y in voorkomt. Nota Bene Bene Dit stukje is wel degelijk Opperlands, want alle letters van het alfabet komen er in voor.
de redactie.