Koos
‘Onze Taal veronderstelde tegelijkertijd, dat de vernederlandsing van de uitbreiding van die zondigende Dennis en Edna wel helemaal onmogelijk zou zijn. Die Engelse uitbreiding is n.l. een palindroom van maar liefst 263 letters, bestaande uit 61 Engelse voornamen, en dan krijg je een uitgebreid zondigend gezelschap met deelnemers van beiderlei kunne.
Zo'n uitdaging - ik veronderstelde het al - kan een man als Piet Burger niet op zich laten zitten. Hij woont niet ten onrechte in een huis, dat hij de naam Margot Pyrc heeft meegegeven en terwijl het gros van zijn collega's-bouwvakkers in de zon lag, trok Piet Burger uit Andijk de schrijfmachine naar zich toe en begon met de compositie van een zin, die de Britten verpletterend zou verslaan.
Een eerste probeersel leverde de weliswaar gewaagde, maar toch niet zo opzienbarende zin: “De betere temeie met ere te bed”. Zondig genoeg, maar geen record en bovendien ging het om een reeks voornamen.
“Koos nam Ans ook.”
Dat begint er op te lijken, maar juist dat “ook” begon de virtuoos van Andijk te prikkelen. Vergreep Koos zich als zovele anderen, aan Ans, of was Ans één der vele slachtoffers van Koos' tomeloze passie, vroeg hij zich af. Een geringe Uitbreiding lichtte een tipje van de sluier op: “Koos nam Anne, en nam Ans óók”. Maar daarmee was het hek van de Dam en het doopceel van Koos werd genadeloos gelicht in het volgende verhaal:
“Koos nam Anne, Neel, An, Adéle, Nita, Mia, El, Suze, Dik, Nan, Otto, Let, Ada, Lena, Vera, Astra, Monne, Mein, Nol, Lex, Abe, Ben, Ina, Jo, Loe, Lode, Rein, Ka, Rolf, Enna, Nora, Co, Egon, Rainier, Elle, Jur, Fets, Reg, Siro, Janna, Abbe, Xera, Temme, Alie, Letto, Lanno, Da, Ine, Xenia, Donna, Lotte, Leila, Em, Meta, Rex, Ebba, Anna, Joris, Ger, Stef, Ru, Jelle, Reini, Arno, Geo, Caro, Nanne, Flora, Knier, Edo, Leo, Lo, Janine, Beb, Axel, Lonnie, Menno, Mart, Saar, Eva, Nel, Ad, Ate, Lot, Ton, Ank, Ide, Zus, Lea, Ima, Tine, Leda, Na, Leen, en nam Ans óók.”
Dat zijn zesennegentig voornamen. En als u meent, dat er terwille van het palindroomeffect verzonnen voornamen, bij zijn, weet dan, dat de componist ze heeft geput uit de Encyclopedie voor de puzzelaar, deel II, van Strengholt, aangevuld met enkele andere.
De Britten zijn hiermee verpletterend verslagen.
Piet Burger, onderhoudstimmerman van beroep, puzzelmaker in zijn vrije tijd - een combinatie, die je niet zo gauw aantreft. Welke Engelse collega stroopt de mouwen op ten einde zijn record te verbeteren?’
(Evert Werkman, Amsterdams Logboek, Het Parool 26 juli 1975)