Afbreken
Het komt tegenwoordig herhaaldelijk voor, dat zetters aan het einde van een regel een woord verkeerd afbreken. Is dat een gevolg van het feit, dat het zetten haastwerk is? Is het onkunde van de zetter? Vindt correctie van het zetsel niet meer plaats? Is het, wat de tijd betreft, onmogelijk om vóór het afdrukken de correcties toe te passen?
Uit kranten noteerde ik van 7 mei tot 29 juni 1974 het onderstaande lijstje. Datum, pagina en kolom zijn, naar ik meen, hier niet van direct belang.
alle-reerst, basi-sprogram, met-hode, va-klieden, gas-theer, landarbeiders, sinaasappelenbo-ycot, die-plader, van de Bo-sch, Delft's, omget-overd, Albrech-t/ Aldi-markt, verkeerslichte-ninstallaties, gekwet-st, toekom-st, Portsmou-th, raad-slid, ui-teindelijk, West-endorp, verkeer-slichten, Sch-wartz, bedrijf-sleven, Obrechtstraat, voorrang-spositie, Sch-nauzer, zi-ch.
Soms komt het voor, dat de zetter voor het afbreken van een woord geen streepje gebruikt. B.v. diverse malen in Trouw van 16 mei 1974, pagina 11, kolom 4, 5, 6 en 7, in de rubriek ‘Uit de Weekbladen’.
C.D. Goudappel, Delft