werker. □ Een advertentie van 4-2 vroeg om een maatschappelijk werkende. □ Tegen de wetenschapper hoort men steeds minder bezwaren. Een volgende stap zou nu zijn een werkwoord wetenschappen, zodat een trits als fietsen, fiets, fietser voorhanden is. Bijvoorbeeld: er wordt wat afgewetenschapt.
In het februarigetwist over wat je nu wel en wat je niet van Van Dale mag verwachten, stond te lezen: ‘Van het woord hamschijf vraag ik me af of het iets anders zou kunnen betekenen dan een schijf ham.’ Nee, een hamschijf is geen schijf ham. Hamschijf staat in VD; hamvraag niet, hamvraag is geen vraag ham. □ Meervoudig onverzadigde vetzuren is als een soort proza puur; je hoort het en leest het zonder er iets bijzonders bij te denken; het kan net zo goed weg. □ Over wrijvingen tussen dialect en niet-dialect stond vorige keer iets in deze vierkantjesrubriek. Nu een commentaar uit De Gecombineerde van 15-2, streekblad van Leerdam, op een parodie van Farce Majeure naar aanleiding van de eerste Nederlandse gijzeling (in Deil): F.M. had de boer ‘een heel weinig flatterend brilletje opgezet, had hem een soort blauwe kiel aangetrokken - boeren hebben geen nette pakken - en liet hem ook nog eens met een z.g. agrarisch accent spreken. Met echt Gelders dialect had het taaltje van “boer Smeets” zelfs in de verste verten niets te maken, maar Farce Majeure moest hem nu eenmaal als boer typeren en boeren hebben het volgens de beeldbuisboys nu eenmaal altijd over knien die in d'r koo'n krepeer'n.’ □ Taal is altijd en overal moeilijk. Nederlands Tandartsenblad: ‘.. tandartsen schrijven geen nota's maar declaraties; dat doen zij niet ter meerdere glorie van zichzelf, maar om daarmee te kunnen accentueren dat zij zich bewust zijn van het verschil tussen een klant en een patiënt.’ En VN 10-3 spreekt over ‘wat in het ANP-NOS-taaltje de arbeidsonrust in de metaalsector heet.’ □ Ebulliënt gaat langzaam erin komen, vooral als het om typeringen van mensen gaat: ebulliënte persoonlijkheden. Engels, Frans, desnoods Latijns
woordenboek raadplegen. De slijtage van tekenende woorden is altijd hevig; van tijd tot tijd iets nieuws houdt je wakker. □ Het Parool van 10-3 geeft ons de taalgeschiedenis van plee, gemak en secreet: als ‘kringloop der deftigheid’ terecht betiteld. Plee wàs deftig: petit cabinet. Dat is het lot van menig woord. D Kan ‘menig’ alléén bij een enkelvoudig woord? Vroman in zijn bekende ‘Voor wie dit leest’ negende regel: Menige verzen heb ik geschreven.
Over de medewerkers een stelling uit Utrecht: ‘Het is betreurenswaardig dat juist nu er een tendens bestaat om arbeiders medewerkers te noemen, er een groep wetenschappelijke medewerkers optreedt die zich arbeiders gaat noemen.’ □ Het wordt nu wel vervelend maar ter wille van de toekomstige geschiedschrijving der Ned. taal moet de woordenschat der kabinetsformatie ook in dit blad geboekstaafd worden: gedogen, witte rand, gelijkwaardigheid, inbreken, actualiseren, zakelijk beoordelen. Van het laatste woord zegt het Vad. 31-3: ‘niemand weet wat dat precies is.’ Iemand heeft ook het woord gedoogruimte gemaakt; verdient een ereprijs; we zouden elk jaar een soort Gouden Van Dale moeten kunnen uitreiken voor het woord-van-het-jaar. □ De Volkskrant 24-3 noemde naast de bekende formatiewoorden ook nog de niet-bij-voorbaat-niet-gedoger de beoogd gedoogd premier, verduidelijking, inachtneming en dan ‘ontstaat een kabinet sui generis, wat eigenlijk betekent dat we nog nooit zoiets geks hebben gezien.’ □ Neo-burgerlijk, een woord dat alleen neo-burgerlijken kennen en gebruiken. □ Ten aanzien van de toekomst ziet de jarige Rolschaatsbond prestatief grote mogelijkheden. Wat nog nergens vastgelegd is, hoeft nog niet voos te zijn. Negatie negatief, relatie relatief, generatie generatief, vegetatie vegetatief, en vergeet vooral niet communicatie communicatief. □ Opmerkelijk woord voor nieuw beroep: pedagogisch counsellor. Zie wat gezegd is over de e-loosheid een centimeter of 30 terug. □ Een raadslid van Amsterdam heeft aan B en W dezer stad gevraagd een wat vriendelijker brief te schrijven aan mensen die hun huis moeten ontruimen (‘binnen een week na ontvangst van dit schrijven’). □ Misschien herinnert u zich Eroscentrum nog (OT 1972, 36). Het
Parool van 28-3 weet te melden dat een zakenman een zogeheten centrum wil bouwen in de hiervóór genoemde stad. De medewerksters in dit bedrijf zullen erostessen heten.