Diakonaat, diakonie
Onder diakonie verstaan we het kerkelijk lichaam dat rechtspersoonlijkheid bezit en als zodanig in het rechtsverkeer kan optreden.
R.K. Kuipers, Geïll. Wdb. der Ned. taal, enz. (1901) verklaart diaconie als kerkelijke armverzorging. Diakonaat kent het alleen als wijding, waardigheid van een diaken.
WNT III (1916), 2468 omschrijft diaconie als armbestuur van een hervormde gemeente. Diaconaat en diakonaat ontbreken (nog).
KEN 25 (1960), 222 kent zowel diaconie als diakonie en interpreteert: armbestuur van een hervormde of ander protestantse gemeente. Van diaconaat zegt het: 1) diaconie als instelling; 2) het werk der diaconie en 3) R.K. wijding tot diaken. Ook spelt het diakonaat.
VAN DALE-8 (1961), 426 zegt van diaconie (diakonie: (prot.) rechtspersoonlijkheid bezittende instelling tot uitoefening van het diaconaat. Het laatste komt er niet als afzonderlijk lemma voor.
WEIJNEN, prismawdb. Nederlands 14, 64 verwijst onder diakonaat naar diaconaat, a.w. de omschrijving luidt: (R.-K.) wijding van diaken; (Prot.) diaconie. Mijn konklusie luidt dat het huidige gebruik van de beide hierboven afgedrukte woorden door Koenen-Endepols-Naarding 't bevredigendst wordt weergegeven en Van Dale de termen dooreenhaalt. In het begin van de 20ste eeuw was de term diakonaat blijkbaar uitsluitend bekend als de R.-K. wijding tot diaken, waardigheid van diaken. Zodat Kuipers en WNT geen verwijt kan treffen. VAN DALE had evenwel duidelijker dienen uit te leggen wat onder het diakonaat wordt verstaan tegenwoordig. Zijn omschrijving is niet geheel juist, onduidelijk, althans onvolledig en onbevredigend. Bij Koenen ontbreekt, zij het dat het beide termen van elkaar onderscheidt, toch de scherpe toespitsing van het verschillende gebruik. Men leze de eerste zin van dit artikel en vervolgens wat Koenen sub 1) verklaart. Weijnen is in zijn summiere verklaring het minst verantwoord.
Merkwaardig dat een tweetal encyklopedieën beter op de hoogte blijken van wat door beide woorden wordt aangeduid en bedoeld. Ik laat hun uitlegging volgen en heb daar niets aan toe te voegen.